Politiek

En wéér gooit Johan Remkes roet in het eten: Stikstofbeleid kabinet voldoet nog steeds niet

08-06-2020 14:37

Johan Remkes (Screenshot NOS)

De nieuwe aanpak van het kabinet om het stikstofprobleem aan te pakken schiet tekort. Er is onvoldoende garantie dat de natuur genoeg zal herstellen. Ook juridisch zijn er te veel onzekerheden. Dat staat in het eindrapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek. De commissie, onder leiding van oud-minister Johan Remkes, heeft flinke kritiek op de kabinetsplannen: ze zijn niet ambitieus genoeg en lijken op onderdelen te veel op eerder beleid, waar de Raad van State een jaar geleden juist een streep door haalde. Dat meldt de NOS maandag.

De Raad van State oordeelde vorig jaar dat het ‘Programma Aanpak Stikstof’ dat Nederland sinds 2015 hanteerde niet voldeed aan de Europese regels – het stond niet vast dat dit programma daadwerkelijk zorgde voor minder stikstofbelasting in de natuur.

Het adviescollege onder leiding van Remkes is vorig jaar ingesteld door minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit Carola Schouten (ChristenUnie). Remkes kwam vervolgens met verschillende tussenadviezen (tot veel plezier en waardering van de linkse oppositie) waaronder het verlagen van de maximumsnelheid. Schouten heeft niet willen wachten op de eindbevindingen van Remkes. Zij heeft inmiddels een wetsvoorstel gepresenteerd voor een nieuwe stikstofaanpak.

Lees ook – Geert Wilders over stikstofadvies Johan Remkes: ‘VVD kan net zo goed fuseren met GroenLinks’

Terugkijken