Binnenland

Cijfers – Helft Nederlanders blijft deze zomervakantie thuis wegens coronavirus

09-06-2020 11:14

Vakantie. (Pixabay)

Bijna de helft van Nederland gaat deze zomer niet op vakantie, 48 procent om precies te zijn. Dat meldt EenVandaag. Thuisblijvers zijn minder bang voor besmetting, omdat ze de regels en risico’s beter kennen.

Een derde van de ondervraagden (33 procent) gaat wél op zomervakantie: een op de vijf heeft zelfs al geboekt (22 procent) en 11 procent is van plan te gaan. Vooral mensen tussen de 35 en 55 jaar, gezinnen met kinderen en werkenden popelen om eropuit te trekken na maandenlang voornamelijk thuiszitten. Bij de vakantiegangers is Nederland favoriet: 42 procent is van plan in eigen land te blijven.

In coronatijd is de auto veruit het populairste vervoermiddel. Driekwart (72 procent) gebruikt de auto om naar zijn vakantiebestemming te rijden. Dat is een stuk meer dan voor de coronacrisis uitbrak: toen was de helft (51 procent) dit van plan.

Veel mensen zien het vliegtuig toch als een risico op besmetting. Voor de coronacrisis was nog vier van de tien vakantiegangers van plan te vliegen (39 procent). In de huidige vakantieplannen is dat gedaald naar 20 procent. Het gaat dan vooral om zonvakanties naar Zuid-Europese landen als Griekenland, Portugal en Spanje.

Wat doet u?

[polldaddy poll=10564883]