Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Hugo de Jonge

10-06-2020 09:31

Vaderdag 2020Vaderdag 2020
 

Meneer De Jonge,

Het hoge woord moet er toch maar een keer uit bij mij.

Want ik voel me niet langer de dorpsgek van Eesterga die, op basis van wat hij op social media leest, van persoonlijke contacten met zorgmedewerkers en zelfs doodskistbouwers en van een portie gezond verstand, al máánden beweert dat het zo is.

De Staatsomroep zegt het nu ook.

En dan niet de activistische dochters van de Staatsomroep als BNNVARA of KRONCRV, maar de -relatief- meest objectieve tak: de NOS en NTR.

Nieuwsuur.

Ik citeer: “De schaarste aan coronoatests was zo groot, dat zorgmedewerkers met klachten móesten doorwerken zonder dat ze werden getest. Maar was er wel echt sprake van grote schaarste?”

Antwoord: nee. In maart is slechts de helft van de beschikbare tests gebruikt en in april zelfs maar dertig procent.

De coördinator van de testcapaciteit in Nederland, Edwin Boel, zei bij Nieuwsuur: “Ik heb gezien dat er minder getest is dan er capaciteit was. Dat heeft te maken met beleid.”

Zorgbestuurder Peter Hoppener van de Brabantse zorgorganisatie Vivent: “Het feit dat corona juist in de verpleeghuizen voorkomt, was al bekend. Het bewust niet testen van verpleeghuispersoneel, vind ik een schande.”

Gezondheid

 

Directeur Jeroen Bos van het Rotterdamse laboratorium Star-SHL: “We konden meer dan het dubbele aantal tests doen dan van ons werd gevraagd. De persconferenties waarin telkens werd gesproken over capaciteitstekort bekeek ik met enige buikpijn. Het is heel vervelend dat je het werk wat er wel is, niet kunt doen.”

Nogmaals Hoppener: “Doordat weinig werd getest, was vaak niet duidelijk of er besmette patiënten of bewoners waren die geïsoleerd moesten worden. “Als je voldoende testen had gehad, had je de mensen individueel kunnen verplegen. Nu veroordeel je eigenlijk op zo’n moment een afdeling tot corona.”

En tenslotte: “Meer testen had besmettingen in onze tehuizen kunnen voorkomen. En daarmee dus ook doden.”

Zo, die zit.

En dan ‘vergaten’ de sprekers in Nieuwsuur nog even te benadrukken dat zorgmedewerkers ook nog onbeschérmd door u op hun patiënten werden afgestuurd. Zelfs ov-waardige mondkapjes móchten ze niet dragen.

Uw reactie bij Nieuwsuur was weer van een stuitende voorspelbaarheid. Meer doden doordat er minder werd getest? “Een te stevige conclusie. Dat zal je echt rustig moeten evalueren als je voldoende afstand hebt ten opzichte van de afgelopen weken. Ik denk dat dit soort conclusies niet te onderbouwen zijn.”

Dat is inderdaad nooit meer te bewijzen, omdat van de aan of door corona overleden oudjes in verpleeghuizen nooit officieel is vastgesteld dat ze aan of door corona zijn overleden. Ze zijn namelijk… niet getest.

Brrrrrrrr…

Als het CDA kapot wil, moeten ze echt u als lijsttrekker nemen.

Want ik kom nu eindelijk op dat hoge woord dat er uit moest.

Welk hoge woord?

Nou dit woord: moordenaar.

Groet,

JanD

PS. Als ik gajes als Akwasi een cadeautje geef, moet ik het bij u ook doen. Dus vooruit dan maar weer: hier, een cadeautje, over de broer van Al.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com en Amazon wordt ook gewaardeerd)