Politiek

Corona weer helemaal terug van weggeweest in Peking, ‘extreem ernstig’, wijken afgegrendeld

16-06-2020 14:20

Liefhebbers van Jaap van Dissel, Ab Osterhaus, en de rest van het NPO-RIVM-theater zitten voorlopig geramd want het coronavirus is weer helemaal terug van nooit echt weggeweest. Tenminste wel in Peking, de hoofdstad van China (de opdrachtgever van de WHO zeg maar) alwaar er volgens de Chinese Jaap van Dissel, as we speak, sprake is van “explosieve en geconcentreerde outbreaks“. Maar: “De situatie is extreem ernstig. We moeten nu strenge maatregelen en nemen“, wat zoveel betekent als: de stad in ‘wartime mode’ plaatsen. In China is dat hetzelfde als een lockdown maar dan op een soort van straffe van een nekschot.

Inmiddels zijn 29 wijken in Peking hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Bewoners mogen niet naar buiten, ook niet om voedsel te kopen. Dat moet tot de lockdown-Chinezen komen via bezorgdiensten of via speciale voedseltrucks van de immer vriendelijke Chinese overheid.

China is koploper in coronatesten dus alle inwoners van de lockdownwijken worden ook getest, wat er minstens 90.000 zijn. Contacten van iedereen die positief wordt getest worden eveneens opgespoord. Inmiddels zijn al meer dan 200.000 mensen die mogelijk contact hebben gehad met een coronaal persoon in Peking getraceerd.

Ondertussen zijn reeds 33,173 restaurants en 276 voedselmarkten in Peking gedesinfecteerd door de meer dan 100.000 coronabestrijdingsdienstmedewerkers. Reeds 29 Chinese ambtenaren zijn ontslagen voor het falen in de strijd tegen corona.

De schuld van deze corona-outbreak lijkt overigens een stukje eerlijke vers gevangen Noorse zalm te zijn die werd verkocht op de Xinfadi-markt, de grootste voedselmarkt van Peking. Inmiddels is verse Noorse zalm in heel Peking tot haram verklaard en van zowel markten als uit de schappen van supermarkten gecensureerd.