Buitenland

Noord-Korea blaast verbindingsgebouw op grens met Zuid-Korea op, agressieve provocatie naar Zuiden

16-06-2020 14:51

Terwijl u sliep zich op twitter druk maakte over wat meningen die tot u kwamen via de Staatstelevisie waren wij wakker duwde Noord-Korea de wereld een stukje dichter naar WOIII. In het Noord-Koreaanse grensdorp Kaesong, in de gedemilitariseerde zone, hebben de Noord-Koreanen het verbindingsgebouw opgeblazen. Dit gebouw, dat uit 2018 stamt, was speciaal gebouwd om zowel Zuid-Korea als Noord-Korea met elkaar om de tafel te laten zitten. De vernietiging er van is dan ook een symbolische en provocerende daad richting Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Ook communicatie- en verbindingslijnen naar Zuid-Korea zijn stilgelegd nadat Pyongyang eerder al dreigde met een invasie van de gedemilitariseerde zone. Als reactie daarop heeft Zuid-Korea het leger in de allerhoogste staat van paraatheid gebracht.

Het opblazen van het verbindingsgebouw is een reactie van Pyongyang op aanhoudende spanningen die onder meer werden veroorzaakt door het oplaten van propagandaballonnen door Zuid-Koreaanse activisten. De ballonnen zijn vaak voorzien van pamfletten met anti-Noord-Koreaanse propagandateksten, USB-sticks met westers nieuws of Zuid-Koreaanse televisieseries of met dollarbiljetten.

Sindsdien heeft vooral Kim Yo-jong, de zus en beoogd opvolger van Kim Jung-un, van de situatie gebruik gemaakt om op karakteristieke Zuid-Koreaanse wijze eens flink veel kabaal te maken en er op los te dreigen.

Dreigen met een invasie van de gedemilitariseerde zone, of op z’n minst het opnieuw opbouwen van troepen in en rond Keasong, doet Pyongyang vaker, net als het verbreken van verbindingen. Maar het opblazen van een belangrijk symbolisch verbindingsgebouw is nieuw en zal vooral te maken hebben met de behoefte van de Kims aan het afleiden van de grote binnenlandse problemen van Noord-Korea. De coronacrisis heeft er huisgehouden, Kim Jong-un was lange tijd ernstig ziek, en door het sluiten v an de grens met China vanwege die coronacrisis is de hongersnood in Noord-Korea erger geworden. Maar de ware reden van deze agressieve daad blijft, zoals gebruikelijk, vooral voer voor speculaties.