Politiek

Anonieme topambtenaar (van haar eigen ministerie) en minister slopen Sigrid Kaag in De Telegraaf

22-06-2020 13:32

Sigrid Kaag. (Screenshot EenVandaag)

Het was zondag Kaagdag. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag maakte bekend dat ze D66 de verkiezingen in wil leiden én minister-president te willen worden. Dat ging gepaard met een tsunami van TV-optredens bij Eva Jinek, EenVandaag en Op1. Ondertussen was het De Telegraaf die een kritisch profiel over de politica publiceerde. In dat artikel komen een anonieme topambtenaar van haar eigen ministerie en een eveneens anonieme minister uit de coalitie aan het woord.

De anonieme topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken:

“Ze leest haar stukken niet. Geeft voortdurend de indruk dat ze de Nederlandse politiek maar gekrabbel in de marge vindt, zeker als ze naar de Tweede Kamer moet komen. Ze wordt zowat heilig verklaard. Ik zal je één ding vertellen: ze ís geen goeie minister. Ja, een reis mag ze graag maken, liefst naar New York of Davos. Vrijblijvend speechen over verbinding of vrouwenrechten. Terwijl de wereld behoefte heeft aan sterke democratieën en economische ontwikkeling.”

En dan is er ‘de minister van een coalitiepartner’:

“Het politieke werk in de Kamer is ver beneden haar waardigheid. Ze doet ook bot tegen Blok (minister van Buitenlandse Zaken). Die blijft altijd netjes.”

Is er dan helemaal niemand die on the record zich durft uit te spreken over Kaag en haar functioneren? Jawel, VVD Kamerlid Arne Weverling die als woordvoerder Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking veel met Kaag te maken heeft:

“De combinatie hulp en handel gaan bij haar niet goed samen, terwijl dat juist wel de bedoeling was.”

Maar ook op haar geliefde terrein ontwikkelingshulp krijgt ze minder voor elkaar dan mogelijk. Meerdere Kamerleden die over het onderwerp gaan, zeggen tegen de krant dat  de bewindsvrouw niet goed is in het ’politieke handwerk’.

De campagne is begonnen, zoveel is duidelijk.