Portemonnee

Verstandige mensen lenen pas geld nadat ze alle aspecten die daarbij horen hebben onderzocht

24-06-2020 19:13

Geld lenen, het is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het is verstandig om goed onderzoek te doen naar alle aspecten die komen kijken bij verantwoord lenen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een overzicht maakt van alle maandelijkse inkomsten en uitgaven.

Blijft er elke maand geld over? Dan heb je direct het bedrag inzichtelijk wat je kunt missen aan het terugbetalen van een krediet. Uiteraard is het verstandig om te bedenken of dit in de toekomst kan veranderen, ga je bijvoorbeeld minder werken? Of gaan de kinderen nog studeren?

  • Als je een lening wil afsluiten wordt er door de kredietverstrekker naar een aantal zaken gekeken. Denk bijvoorbeeld aan je inkomen, BKR noteringen en je leeftijd. In Nederland moet je minimaal 18 jaar oud zijn om geld te lenen.
  • Over het algemeen checken de meeste banken hoe je geregistreerd staat bij het BKR of Bureau voor Krediet Registratie voordat ze je geld lenen. Als er sprake is van een negatieve BKR registratie kan dit een reden zijn om je geen geld te lenen.

Kies een looptijd die past bij het budget

Als we het hebben over de periode waarbinnen een lening moet worden terugbetaald spreken we over een looptijd. Bij leningen betekent een langere looptijd vaak lagere maandlasten. Je hebt dan meer tijd om het geleende bedrag terug te betalen. De keerzijde is dat je bij een langere looptijd wel langer rente moet betalen, de kosten van een lening liggen dus hoger.

Welke lening moet ik kiezen?

Doorgaans heb je de keuze uit twee soorten leningen, een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Als je kiest voor een persoonlijke lening heb je een vaste looptijd, en een vaste rente. Kies je voor een doorlopend krediet, dan bepaal je zelf wanneer en hoeveel je opneemt. De rente van een doorlopend krediet is variabel en kan dus stijgen of dalen.

Zakelijk geld lenen?

Het is ook mogelijk om te kijken naar een zakelijke lening. Dit soort leningen worden ook wel ondernemerskrediet, zakelijke krediet of een zakelijke financiering genoemd. Deze manier van geld lenen is geschikt voor ondernemers die willen investeringen in hun onderneming.

  • Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van inventaris, een bedrijfsauto kopen of het verbouwen van een bedrijfspand.Zakelijke leningen worden meestal op maat gemaakt, het is daarom belangrijk om een aantal dingen met de bank door te spreken voordat je een zakelijk krediet afsluiten. De rente van zakelijke leningen kan behoorlijk verschillen, en hangt af van het bedrag dat je wil lenen.