Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Pieter Omtzigt trekt meeste stemmen naar CDA

28-06-2020 09:45

Pieter Omtzigt (CDA) in de Tweede Kamer.

De peiling van deze week laat zien dat aandacht rondom kandidaatstelling en verkiezing van de lijsttrekker een partij op dit moment electoraal goed doet.

Nadat CDA vorige week al 2 zetels was gestegen, is de score vandaag nog 1 hoger. De 19 zetels is de hoogste score sinds de verkiezingen va 2017.

D66 steeg vandaag van 10 naar 12 zetels. Dat haalde deze partij het laatst half maart.

De partij die het meeste last heeft van deze ontwikkelingen is de PvdA. Die gaat 2 naar beneden en staat nu op 16. 50PLUS, die vorige week naar 2 ging, staat nu weer op 1.

De vier kandidaten van het CDA voor het lijsttrekkerschap zijn voorgelegd aan de kiezers. Hoe groot is de kans dat ze me die lijsttrekker het CDA zullen stemmen?

Omtzigt scoort dan hoger dan De Jonge (16% tegen 13%). Dat komt met name doordat Omtzigt wel kiezers van FVD, PVV en SP trekt en De Jonge niet.

Zou de aangegeven scores werkelijkheid worden (en dat is bijna 9 maanden voor de verkiezingen alleen een aanname om deze uitslagen te interpreteren) dan zou de score van De Jonge met 13% betekenen een uitslag van 19 a 20 zetels voor het CDA. En de uitslag van Omtzigt een score van 24 a 25 zetels.