Politiek

Gemeenten waarschuwen: rekening coronacrisis komt bij burgers te liggen

30-06-2020 11:37

Kajsa Ollongren. (Screenshot Tweede Kamer)

Gemeenten zijn door de coronacrisis financieel in zwaar weer beland en dreigen de rekening door hogere belastingen bij de burger te leggen. Ruim honderd gemeenten trekken aan de bel omdat het water ze aan de lippen staat. In een brandbrief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Tweede Kamerleden stellen zij dat er snel een structurele oplossing moet komen, schrijft de Telegraaf.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) laat in een reactie aan de krant weten dat ze de financiële gevolgen van de crisis in beeld probeert te krijgen.

Bij de VNG klinkt kritiek op de manier waarop Ollongren  de ernst van de situatie beoordeelt. “De minister zegt dat er al sluitende begrotingen zijn ingediend, maar gemeenten zijn gewoon verplicht dat te doen. De grote vraag is ten koste waarvan”, vertelt de woordvoerster van de VNG aan de krant. Volgens haar staan allerlei gemeentelijke voorzieningen op het spel. “Niet alleen behoud van bibliotheken, maar bijvoorbeeld ook het onderhoud van bruggen.”

Wordt donderdag vervolgd in de Tweede Kamer.