Politiek

Peilingwatch (2) – Iedereen houdt van Pieter Omtzigt maar hij ‘komt tekort als leider’

30-06-2020 22:42

CDA Kamerlid Pieter Omtzigt. (Screenshot Tweede Kamer)

Ook met drie kandidaatlijsttrekkers (Eerder dinsdag werd bekend dat Martijn van Helvert zich terugtrekt) blijft Hugo de Jonge volgens kiezers het meest geschikt als CDA-leider. Kiezers van binnen en buiten het CDA prijzen nieuwkomer Pieter Omtzigt, maar niet om zijn leiderschapskwaliteiten. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder kiezers uit het Opiniepanel.

Peilingwatch (1) – CDA en D66 in de lift, lijken te profiteren van lijsttrekkersstrijd

Ongeveer de helft van de huidige CDA-kiezers (47 procent) schaart zich nu achter De Jonge. Op enige afstand volgt Omtzigt, met 34 procent van de stemmen. Mona Keijzer wordt door 15 procent het meest geschikt bevonden

Kiezers dichten De Jonge eigenschappen toe die passen bij een leider, peilde EenVandaag vorige week al. Hij is charismatisch, premierwaardig, stemmentrekker en goed in het debat. Over Omtzigt zijn CDA-kiezers vol lof, maar hij komt volgens hen juist deze leiderschapskwaliteiten tekort. ‘Controleur’, ‘pitbull’, ‘inhoudelijk’, ‘rechtlijnig’, maar ook ‘saai’ en ‘geen leider’ zijn door CDA kiezers veel genoemde omschrijvingen. “Ik ben groot fan van Pieter Omtzigt, maar als hij partijleider wordt, raakt hij zijn rol als pitbull kwijt en dat zou doodzonde zijn”, zegt een CDA-kiezer in het onderzoek.

En toch heeft Omtzigt een grote aantrekkingskracht op kiezers binnen en buiten de partij. “Als Omtzigt het wordt, kies ik CDA in plaats van de VVD”, zegt een potentiële nieuwe kiezer voor het CDA. En hij is niet de enige: 8 procent van de huidige VVD-achterban acht de kans groot CDA te stemmen als Omtzigt het gezicht wordt. Ook ChristenUnie-kiezers hebben die neiging als Omtzigt het gaat doen. Het lastige voor Omtzigt is dat ook De Jonge deze kiezersgroepen aantrekt en bovendien nog populairder is binnen het CDA.

Hans van der Liet – Voor de koers van het CDA zal het niet uitmaken wie de strijd om het leiderschap wint