Economie

Rekeningrijden is weer helemaal terug en autorijden wordt waarschijnlijk stukken duurder

30-06-2020 10:45

Autorijden in Nederland, het wordt nóg duurder!

Nederland is absolute koploper in Europa als het gaat om de belastingen die wij betalen voor het privilege om auto te mogen rijden. Jaarlijks moeten we ongeveer €20 miljard overmaken naar vadertje staat om OV-vrij te kunnen reizen.

Maar dat bedrag kan natuurlijk altijd omhoog. Volgens de Telegraaf hebben het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau doorgerekend dat een spitsheffing een machtig mooi idee is omdat het 1) automobilisten tot honderden euro’s extra per maand op kosten jaagt en 2) ongeveer een kwart van de automobilisten zo van de weg wordt gedreven.

Uit de T:

“Het zou gaan om een bedrag van 5 tot 15 cent per kilometer. Zo’n tarief jaagt een kwart van de automobilisten de weg af, aldus de instanties in een mobiliteitsanalyse richting 2030.

De studie naar effecten van politieke maatregelen op autorijden, ov, milieu en verkeersveiligheid met de doorrekening van kosten en overheidsinvesteringen wordt dinsdag overhandigd aan de regering, Tweede Kamer en politieke partijen in de aanloop naar de 2021-verkiezingen.”

Nou, alleen maar voordelen aan mensen beboeten omdat ze naar hun werk of naar huis gaan na een dag werken. Hoezee.