Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Akwasi

02-07-2020 09:31

Bol.com Algemeen

 

Beste Akwasi,

Zijn die twee weken radiostilte al om?

Ja toch?

Wil je je dan als de sodemieter weer mengen in het debat?

Want het loopt volledig uit de klauwen met dat slavernijverleden.

Er is grote behoefte aan een neger van verstand die de boel eens flink komt relativeren.

En daarvoor ben jij de aangewezen man.

Jij stamt namelijk af van mensen die letterlijk in slaven hebben gehandeld.

Hoe zei je het ook alweer in dat filmpje?

“Mijn voorouders verkochten Ghanezen uit het noorden, maar wisten niet dat die verhandeld zouden worden als goederen, als slaven.”

En op de vraag of ze daarmee ook daders waren (een nogal dómme vraag, na zo’n bekentenis) antwoordde je: “Ergens wel, maar ergens ook weer niet.”

Waarom dan niet?

“Je kan de vinger niet op de zere plek leggen.”

Aha!

Dus jóuw voorouders verkochten mensen aan andere mensen.

De mijne niet.

Die van 99 procent van de Nederlanders niet.

Ik hoef zelf bijvoorbeeld maar twee generaties terug te gaan, naar mijn opa’s, om te weten dat de Dijkgraafjes en de Beukersjes hun zakken niet hebben gevuld met mensenhandel. Opa Dijkgraaf was, voor hij zich een beetje opwerkte tot ober/kelner, stoker in de Rotterdamse haven. En opa Beukers, die al dood was voor ik geboren ben, landarbeider.

Daarom moet jij het podium weer op.

Voor het gezonde tegengeluid.

Jij bent immers én genetisch belast met slavenhandelaarsbloed én jij bent van mening dat dat voor jou persoonlijk geen gevolgen hoeft te hebben. Jou valt niets te verwijten.

Zo zei je drie jaar geleden al in een interview in de Volkskrant dat Surinamers het lef niet zouden moeten hebben om jou aan te spreken op de wandaden van jouw voorvaderen. “Het zou gek zijn als mijn beste vriend me kwalijk gaan nemen wat er in verleden is gebeurd.”

Wil je deze woorden dan ook even herhalen als je weer bij Margriet van der Linden zit?

Want echt, bro, dit land is gek geworden.

Knettergek!

Gezondheid

 

Weet je wat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft gedaan?

Die heeft een clubje in het leven geroepen, een adviescollege, die allerlei adviezen moet gaan uitbrengen over het slavernijverleden.

En weet je wie daarin zit?

Edgar Davids.

Een man met een track record.

Nou zal ik niet meteen zeggen dat Davids zijn eigen vriendin als slaaf behandelde, maar herinner jij je die affaire met zijn ex Sarah H., tevens moeder van zijn kind, nog? Een citaat uit het boek ‘Seks, drugs en voetbal’ van de gerenommeerde sportschrijver Maarten Bax: “Sarah doet, samen met haar advocaat Bram Moszkowicz, aangifte wegens zware mishandeling en bedreiging. Volgens de aangifte is ze door de voetballer de voorbije jaren meerdere keren in elkaar geslagen. Het letsel was soms zo ernstig, dat ze wekenlang niet kon werken. Volgens eigen zeggen zou Sarah door Davids een keer vol in haar gezicht zijn geschopt. Een andere keer zou hij haar keel zo hard hebben dichtgeknepen dat ze dacht dat Davids haar zou vermoorden.”

Ik moest trouwens wel even lachen bij dat ‘vol in haar gezicht geschopt’.

Is de behoefte om mensen in hun gezicht te schoppen een genetisch dingetje bij ‘mensen van kleur’?

Enfin.

Davids werd weliswaar wegens gebrek aan bewijs niet veroordeeld, maar het is niet de éérste persoon waar je aan denkt bij het samenstellen van een adviescollege.

Sowieso mag je je afvragen of minister Ollongren ons niet gewoon -net als bij het slopen van de democratie en het schofferen van de Eerste Kamer- aan het provoceren is met dat adviescollege.

Dezelfde Edgar Davids is namelijk ook één van de heel weinige Nederlanders (Patrick Kluivert was die andere) die nog maar drie jaar geleden vrolijk stond te poseren met Robert Mugabe.

Voor het geval je geen Google hebt: Robert Mugabe stuurde in Zimbabwe de zogenaamde Vijfde Brigade aan, een door Noord-Koreanen getrainde beweging die in Matabeland een later als ‘genocide’ erkende slachting aanrichtte waarbij zeker 20.000 mensen het leven lieten.

In goed Ghanees: een massamoordenaar.

En daar gaat de speciaal adviseur van D66-minister Kajsa Ollongren vrolijk naast staan poseren, alsof het Nelson Mandela is.

Dus kom terug, Akwasi.

Zeg sorry voor die domme Zwarte Piet-grap met dat kopschoppen en breng het redelijke geluid in het debat.

Misschien kun je meteen even laten weten of je in die twee weken radiostilte hebt kunnen uitzoeken of de agent die de dood van George Floyd veroorzaakte gewoon in the heat of the moment zijn professionaliteit even liet varen of dat hij een racist was.

‘Iedereen’ gaat maar voetstoots uit van het laatste, maar ik hoop eigenlijk dat jij de vinger op de zere plek kunt leggen.

Groet,

JanD

PS. Het is geen gezellig cadeautje dat ik voor je kocht, maar volgens mij kun je het goed gebruiken. Al was het maar voor je gemoedsrust.

UPDATE Aha! Edgar Davids is er eentje uit de Soros-club. Vandaar de keuze van Ollongren. (via @spoednickje)

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)