Politiek

Politie en justitie onderscheppen 20 miljoen chatberichten van criminelen

02-07-2020 12:44

Een politieauto. (Screenshot YouTube)

Meer dan 20 miljoen onderschepte chatberichten van criminelen zijn de afgelopen maanden voor een belangrijk deel live meegelezen door politie en justitie in Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag. Dat is mogelijk geworden door het onderscheppen van berichten nog voordat deze versleuteld werden door de gebruikers en het bedrijf EncroChat, dat de versleuteling beschikbaar stelde aan criminele organisaties en hun leden. EncroChat is internationaal een van de grootste aanbieders van versleutelde digitale communicatie.

De berichten van ongeveer 10.000 gebruikers alleen al in Nederland hebben zicht gegeven op grote aantallen ernstige misdrijven, waaronder grote, internationale drugstransporten en drugslabs, liquidaties, plofkraken, afpersingen, overvallen, zware mishandeling en gijzelingen. Internationale drugs- en witwaslijnen zijn in beeld gekomen. Oude bekenden van politie en justitie kwamen naar voren en nieuwe spelers zijn geïdentificeerd. Bovendien is duidelijk geworden dat criminelen her en der op belangrijke (logistieke) plaatsen ambtenaren hebben omgekocht.

Alleen al in Nederland leidde het onderzoek tot de aanhouding van meer dan 100 verdachten, de onderschepping van 8.000 kilo cocaïne en 1200 kilo crystal meth en de ontmanteling van 19 synthetische drugslabs. Bovendien werden tientallen vuurwapens in beslag genomen en 20 miljoen euro aan contanten. Daarnaast werden ook politie-uniformen, kogelwerende vesten en handboeien gevonden.