Richard de Mos – Zo gooit de Haagse VVD-wethouder Boudewijn Revis anti-coronademonstranten voor de bus

02-07-2020 17:35

De Haagse VVD-wethouder Boudewijn Revis. (Screenshot Gemeente Den Haag)

Het was woensdagavond een gezellige boel in het Haagse stadhuis. We namen afscheid van waarnemend burgemeester Johan Remkes, die met de Gouden Erepenning de hoogste onderscheiding van de gemeente kreeg. Even later werd Jan van Zanen beëdigd als onze nieuwe burgemeester. Bij deze feestelijkheden horen ook de nodige toespraken en die waren er: natuurlijk van de hoofdrolspelers Remkes en Van Zanen zelf, van de Rotterdamse burgervader Aboutaleb, de Delftse burgermoeder Van Bijsterveldt, de commissaris van de Koning Smit, van de voorzitter van het Presidium Van der Helm en van locoburgemeester en wethouder Boudewijn Revis.

‘Mijn partij was het die zei dat er chaos zou heersen. En daar kregen wij – helaas – gelijk in’

En die locoburgemeester en VVD-wethouder ging in zijn toespraak zijn boekje te buiten door tal van politieke statements te maken op een moment dat daar het debat niet over gevoerd kon worden.

Zo haalde Revis het verbod op de Vreugdevuren in Duindorp, Scheveningen, Laak en Escamp aan. ‘Waar anderen luidkeels riepen dat het een chaos zou worden dat de Vreugdevuren niet door zouden gaan, liet jij (Remkes) je niet van je stuk brengen, liet je je niet intimideren’. Mijn partij was het die zei dat er chaos zou heersen. En daar kregen wij – helaas – gelijk in. Waar de Vreugdevuren ooit door de gemeente zelf waren verzonnen om – met succes – rellen te voorkomen en rust in de wijken te brengen, was nu de hele maand december een leger aan politie en ME nodig om de boel enigszins rustig te houden. In totaal noteerde de gemeente dit jaar een schadepost van 763.882 euro aan gemeentelijke eigendommen. De meeste vernielingen zijn aangericht tijdens de jaarwisseling, in totaal een kostenpost van 523.871 euro. Vorig jaar werd tijdens oud-en-nieuw voor 367.230 euro schade aangericht.

‘Revis zelf is betrokken bij schimmige deals rondom de bouw van het cultuurcomplex Amare’

Revis stelde ook dat ‘Remkes de integriteit op orde gebracht zou hebben’. Klinkklare onzin en het schoonvegen van smerige VVD-achtersteegjes. Revis zelf is betrokken bij schimmige deals rondom de bouw van het cultuurcomplex Amare. Een inmiddels weggestuurde topambtenaar en schaduw van de VVD-wethouder heeft met medeweten van Revis met miljoenen euro’s gemeenschapsgeld geschoven, afspraken gemaakt buiten de gemeenteraad om en valsheid in geschrifte gepleegd om bestuurlijke misstanden te verdoezelen. Het stadsbestuur heeft de wettelijke plicht om hier aangifte van te doen, maar weigert dat pertinent. Sterker nog, waarnemend burgemeester Remkes heeft de rapporten in een kluis gestopt. Inmiddels heeft mijn partij wel aangifte gedaan.

‘Er was willekeur bij het toestaan van demonstraties’

Tenslotte gooide de VVD-locoburgemeester de anti-coronademonstranten ook nog even voor de bus. Hij stelde dat Remkes alles in het werk stelde om het recht op demonstreren te waarborgen. Niets was minder waar. Er was willekeur bij het toestaan van demonstraties. Waar de BLM-demonstranten alle ruimte kregen, werden verzoeken van Virus Waanzin geblokkeerd. Middels een spoeddebat had ik graag opheldering gehad over de gebeurtenissen op het Malieveld en de gebrekkige communicatie op de 21e juni, waar eerst niet, toen weer wel en toen toch weer niet gedemonstreerd mocht worden. In dat debat had ik ook graag opheldering gewild over de signalen van buitensporig hard optreden door de politie. Op internet circuleren wel heel veel beelden die erop duiden dat er te stevig werd opgetreden, terwijl de meerderheid van de demonstranten een hoog hippie- en flowerpower-gehalte hadden. Het debat werd, mede door de VVD, afgewezen. Gelukkig was er voor de debatschuwe liberalen een locoburgemeester, die op het burgemeestersfeestje ingezet kon worden om wat politieke statements te maken; wel wat vervreemd van het merendeel van de bevolking, dat dan weer wel!