Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Shula Rijxman

03-07-2020 11:11

Shula Rijxman (Screenshot NPO)
Bol.com Algemeen

Mevrouw Rijxman,

Aanvankelijk vond ik het een beroerd idee dat de Publieke Omroep op 12 juli een themadag rond racisme gaat houden.

Ik had stellig de indruk dat we net een themamaand achter de rug hadden.

Wat zeg ik?

Dat we op weg waren naar een thematrimester, dat op 25 mei begon (de dag waarop in de Verenigde Staten een zwarte seriecrimineel stierf door te hard politie-ingrijpen) en gaat duren tot 25 augustus.

Met de kans op verlenging als er ergens in Zwolle nog een pigmentverwend rappertje etnisch wordt geprofileerd en in Amsterdam een VVK (voetballer van kleur) zich moet melden voor verhoor omdat hij per ongeluk het hoofd van zijn vriendin aanzag voor een voetbal.

Waarbij het hoogtepunt van het thematrimester helaas al op 5 juni 2020 plaatsvond.

Dat was toen Margriet van der Linden in haar talkshow M een agressieve neger die beloofde geschminkte kinderen in november in hun gezicht te trappen met fluwelen handschoentjes aanpakte.

Zei ik ‘met fluwelen handschoentjes’?

Ik bedoelde met latex handschoentjes. Met complete pótten vaseline.

We hadden natuurlijk al Giel Beelen gehad die zich live op de radio liet pijpen door een hoer (of was dat bij de commerciëlen?), maar Margriet schreef Omroepgeschiedenis met een nóg grotere O.

Het was de eerste keer dat op Nederlandse televisie werd getoond dat je met de juiste techniek en hulpmiddelen niet tot de elleboog, maar tot de schouders in iemands hol kunt komen.

Daar zou geen Sander Schimmelpenninck of Splinter Chabot overheen gaan, laat staan een Simone Weimans. Met d’r dikke armen.

Dus het leek me wel klaar.

Maar nu ben ik om.

Gezondheid

Een maand was al te lang. Een trimester wordt helemaal killing. Dan lopen ook de laatste kijkers naar de Meilandjes op SBS6 en het -in dat geval vervroegd teruggehaalde- Veronica Inside met als nieuwe presentator die Turk uit Rotterdam.

Eén dag, een láátste dag, is beter.

En 12 juli is top!

Dan zijn we over negen dagen al van dat gedoe af.

Dus dóen, die themadag!

Als netto-betaler voor de Publieke Omroep heb ik echter wel één verzoek.

Of u tijdens die themadag op 12 juli ook een Giro 555-actie wilt houden om geld in te zamelen voor de Nederlandse slachtoffers van racisme.

En dat eind van de avond de Sorisianen Jerry Afriyie, Akwasi en Edgar Davids samen met die maffe tante Gloria Wekker en de nieuwe hoofdpiet  het podium op komen om de cheque in ontvangst te nemen.

En dat u dan aan het totaalbedrag kunt zien wat héél Nederland buiten uw Hilversumse en Amsterdamse GroenLinks- en D66-bubbel nu al weken vindt van dat hele debat over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Gezeik.

Groet,

JanD

PS. Ik heb voor u een cadeautje gekocht waarmee u uw knieën kunt beschermen tegen beschadigingen. Ik moet eerlijk zeggen: ik heb het idee niet van mezelf.

Sale/Zomerdeals 2020Sale/Zomerdeals 2020

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)