Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Fidan Ekiz

05-07-2020 09:31

Bol.com Algemeen

Lieve Fidan,

Op 22 juni schreef ene Doortje Graafmans in NRC het ‘Ikje’.

Het ‘Ikje’ is een kort uit het leven gegrepen stukje dat is ingezonden door een lezer(es) – en dat soms te mooi is om echt uit het leven gegrepen te zijn.

Dit was het stukje:

“De vakantieplanning is de laatste weken een veelbesproken onderwerp bij ons thuis. De oudste gaat op zeilkamp, de middelste op hockeykamp. Mijn jongste dochter van negen wil graag op ponykamp. Al surfend over het internet dacht ze nog een ander leuk kamp gevonden te hebben, speciaal voor kinderen die, net als zij, ADHD hebben. Een concentratiekamp.”

Ik heb Doortje even gegoogeld. Een keurige huisarts uit Utrecht.

Gisteren schreef de Ombudsman van NRC over het stukje van Doortje.

“Een aantal abonnees nam aanstoot, tot beschuldigingen van antisemitisme toe, aan het Ikje.”

En: “Enkele lezers namens zelfs contact op met de inzender om rechtstreeks beklag te doen.”

Het moet niet gekker worden!

Een moeder schrijft een geinig stukkie over haar ADHD-dochter en NRC-lezers gaan lopen zeikstralen bij de krant (“Antisemitisme!”) en die vrouw zelfs privé lastig vallen met hun totale gebrek aan gevoel voor humor en relativeringsvermogen.

Over de rug van een meisje van negen.

Gezondheid

 

Wie denkt dat alleen NRC-lezers zo verzuurd zijn, heeft een te rooskleurig beeld van de Nederlanders.

BNNVARA is afgelopen week benaderd door mensen, ook uit eigen kring, ook collega’s van jou, die vonden dat jij op de brandstapel moet.

Jij had het namelijk gewaagd om in het programma ‘Op 1’ Arie Boomsma “NSB-gedrag” te verwijten, nadat die adverteerders opriep om hun budget niet meer te besteden bij Talpa-zender Veronica. Vanwege, uiteraard, dat middelbare-schoolgrapje van Johan Derksen.

Het zal deze eh… NSB’ers dan ook veel verdriet doen dat jij, binnen een week nadat je Boomsma (volkomen terecht) NSB-gedrag verweet, het timeslot van Matthijs van Nieuwkerk/DWDD in de schoot geworpen kreeg.

Als er straks om 19.00 uur op NPO 1 geen ‘Dit is het D66-journaal’ met Margriet van der Linden is, of een zomerstop, kunnen ze zich elke werkdag kapot ergeren aan jou.

En voor zover ze niet op Twitter zitten, ontdekken ze dan ergens in het najaar van 2020 tot overmaat van ramp óók nog dat je getrouwd bent geweest met Wierd Duk.

Wierd Duk van De Telegraaf, een krant die fout was in de Tweede Wereldoorlog.

Net als trouwens het Amsterdamse deel van NRC Handelsblad.

Maar dát hebben ze dan weer verdrongen.

Omdat díe waarheid niet past in hun wereldbeeld van ‘goed’ en ‘fout’.

Ik wens je veel sterkte.

En een rechte rug.

Groet,

JanD

PS. Ik vond een cadeau dat je er aan moet helpen herinneren dat je níet vanuit die gasfabriek in die kutstad moet gaan uitzenden.

Sale/Zomerdeals 2020

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)