Nieuws

Nieuwe studie: hydroxychloroquine werkt wél als medicijn tegen Covid19, mits snel toegediend

05-07-2020 12:25

Slecht nieuws voor Trump-haters (en dat zijn er veel): uit een nieuwe, peer-reviewed, wetenschappelijke studie blijkt dat het toedienen van hydroxychloroquine wel degelijk helpt bij de bestrijding van Covid19. De Henry Ford Health System in Michigan onderzocht 2500 Covid19-patiënten die onder andere met hydroxychloroquine (al dan niet in combinatie met het antibioticum azithromycine) werden behandeld en concludeerde dat patiënten die in een vroege fase (lees: binnen 24 uur na ziekenhuisopname) hydroxychloroquine kregen toegediend minder vaak kwamen te overlijden dan patiënten zonder toediening van hydroxychloroquine. Van de met hydroxychloroquine behandelde patiënten stierf 13%. Van de patiëntengroep die niet werd behandeld met hydroxychloroquine stierf 26,4%.

Dat vele andere studies inmiddels hebben aangetoond dat hydroxychloroquine niet werkt tegen Covid19 en deze studie ineens wel kan volgens de onderzoekers komen door het gebruik van een lagere dosering, het vroeg toedienen van het middel, het beter monitoren van het hart van patiënten en het feit dat dit onderzoek gaat over een veel grotere patiëntengroep.

Interessant genoeg heeft de WHO juist net besloten het onderzoek naar hydroxychloroquine-gebruik voorgoed stop te zetten. Dit omdat tot nog toe nergens uit bleek dat hydroxychloroquine sterfte door Covid19 voorkomt terwijl er wel een verhoogd risico zou kunnen zijn op bijwerkingen.

Lees ook: Er is vrijwel geen hoop meer voor hydroxychloroquine-liefhebbers, test na test na test faalt

Lees ook: Terugkijken: hydroxychloroquine werkt écht niet en wel hierom, uitgelegd in lekentaal

Lees ook: Omstreden artikel over hydroxychloroquine in The Lancet zorgt vooral voor media-frenzy