Politiek

Bonusquote: Door Saoedi-Arabië gefinancierd salafisme grijpt om zich heen in India

06-07-2020 12:51

“De enorme geldstroom (uit Saoedi-Arabië) en invloed overweldigde de mildere en minder georganiseerde moslimgemeenschap in India. Daardoor verschoof het evenwicht in religieuze opvattingen richting het salafisme en werd dit steeds meer gezien als de correcte standaard voor het islamitische geloof.

In de afgelopen jaren hebben de salafisten zich steeds agressiever opgesteld tegen het soefisme. Zo zijn er door heel India soefi-grafmonumenten in vlammen opgegaan.

Volgens WikiLeaks-documenten, gepubliceerd door the New York Times, zien Saoedische financiers India als een sektarisch slagveld, waar spanningen tussen hindoes en moslims gebruikt kunnen worden om hun aanhang te vergroten.

Er worden klassen georganiseerd voor dorpelingen over ‘de ware islam’. Ook worden kinderen op salafistische Koranscholen gehersenspoeld met de nieuwe doctrine, die hen vertelt dat ze nooit geaccepteerd zullen worden door hun hindoebroeders.’

De afgelopen jaren is de dresscode onder moslims in Kerala drastisch veranderd. Steeds meer jonge mannen dragen Arabische gewaden en lange baarden. Ook kiezen vrouwen er steeds vaker voor het gehele lichaam en gezicht te bedekken.

Daarnaast verwerpen veel orthodoxe moslimleiders het concept van een seculiere democratie. Ze geloven niet dat het succes van een moderne democratie ligt bij het individu, in plaats van bij een stille geïsoleerde massa.’”

In normale ‘kwaliteitscouranten’ leest u het niet zo snel, en zo wel dan maakt de auteur snel daarna weer excuses voor het opschrijven van de waarheid, dus dan halen we het maar uit de Turkse Gülen-bode.

Bent u ook al zo totaal niet verrast dat ook deze keer weer Saoedi-Arabië de drijvende kracht is achter de explosieve groei van salafisme? Wij ook niet nee.