Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Pieter Omtzigt

07-07-2020 09:31

Beste Pieter,

Het was aandoenlijk.

Je was bloednerveus voor het CDA-lijsttrekkersdebat.

We zagen duidelijk het verschil tussen een idealist en beroepspolitici. Jou ging het om de mensen in het land, Hugo de Jonge en Mona Keijzer ging het om Hugo de Jonge en Mona Keijzer.

We zagen hoe zij hun ingestudeerde zinnetjes over hun eigen ‘hoeksteen van de samenleving’ er volautomatisch uitbraakten, en hoe jij ongemakkelijk werd van een onschuldige vraag over je dochters.

We zagen één winnaar en twee verliezers.

En die winnaar heette… Hugo de Jonge.

Dat hij de nieuwe lijsttrekker van het CDA wordt, komt omdat jij je hield aan je belofte om er geen Asscher/Samsom-debat van te maken.

Als Lodewijk Asscher gisteren in jouw schoenen had gestaan, had hij Hugo de Jonge voor de voeten geworpen dat Hugo de Jonge als vice-premier mede-verantwoordelijk is voor alles wat er de afgelopen drie jaar bij de Belastingdienst gebeurde rond de Toeslagenfraude. Dat de overheid burgers criminaliseert en vermorzelt en alles en iedereen voorliegt, zoals jij met SP-collega Renske Leijten en RTL-journalist Pieter Klein keer op keer aantoont, gebeurt ook omdat de vice-premier van het CDA het prima vindt.

En als Lodewijk Asscher hem over dit onderwerp gesloopt had, had hij de klus afgemaakt door de CDA-leden die gaan stemmen over hun nieuwe lijsttrekker duidelijk te maken dat er nog maar kort geleden door het beleid van Hugo de Jonge kwetsbare ouderen in eenzaamheid een gruwelijke dood zijn gestorven. Dat die leden hun ouders, ooms, tantes, vrienden en kennissen in de verzorgingstehuizen zijn verloren, omdat Hugo de Jonge ze letterlijk niet beschermde, maar juist moedwillig voor de leeuwen gooide.

Jij liet die kansen lopen.

Te veel een gentleman.

Te weinig een rat.

Dat is natuurlijk een compliment, maar de inwoners van Nederland hebben er geen moer aan.

Die krijgen nog een keer de combi Rutte/De Jonge.

Lag niet alleen aan jou, trouwens.

Ook aan je partij.

Gezondheid

 

Die had de presentatoren van het lijsttrekkersdebat blijkbaar bevolen om het de kandidaten vooral niet lastig te maken.

Ik hoorde Hugo de Jonge over immigratie. We krijgen er jaarlijks een dikke 100.000 nieuwe inwoners bij. Volgens De Jonge “vooral uit het Oostblok”. Hij zei het wel vier keer. “Uit het Oostblok én vluchtelingen”.

Een goede interviewer had dan gevraagd of hij geen categorie vergat.

Namelijk: de gelukszoekers.

De jonge mannen die helemaal geen oorlog ontvluchten, maar die gewoon op zoek gaan naar het westerse land waar de zorg, de huisvesting en het gratis geld het best voor elkaar zijn.

Dat zijn die gasten die de toekomst van de verzorgingsstaat ondermijnen en voor wie boeren moeten sneuvelen, omdat hun land nodig is voor huisvesting.

Een goede interviewer had, zeker nu hij wist dat het CDA de laatste decennia de ‘boerenpartij’ was, doorgevraagd.

Maar ja.

Die was er niet.

Wie wel?

Donatello Piras.

Een debatleider wiens winkeltje mede draait op opdrachten van… Hugo de Jonge.

Een debatleider die op Twitter een aanbeveling van Ferd Grapperhaus voor één van de kandidaat-lijsttrekkers retweette. Een aanbeveling van… Hugo de Jonge.

Kortom: uit al die debatleiders die door de coronacrisis om werk verlegen zaten, kiest jouw partij uitgerekend een fan van Hugo de Jonge.

Er mocht Hugo de Jonge namelijk niks overkomen.

En dat is helaas gelukt.

Groet,

JanD

PS. Een cadeautje. Als dank voor het feit dat je de CDA-top toch even hebt laten schrikken met je kandidaatstelling.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)