Politiek

Het gelijk van Maurice de Hond – RIVM: blootstelling aan coronavirus via aerosolen is mogelijk

07-07-2020 11:57

Maurice de Hond bij Op1. (Screenshot NPO)

De virologen wisten het eind mei zeker: aerosolen spelen geen rol van betekenis in de verspreiding van het coronavirus. Daar komt nu verandering in. Want wat schrijft het RIVM ruim een maand later: Het is mogelijk om blootgesteld te worden aan het coronavirus via fijne vochtdruppels die in niet-geventileerde ruimtes uren kunnen blijven hangen. Dat meldt NRC Handelsblad.

Maurice de Hond – Zolang de informatie over de aerosols niet serieus wordt genomen door RIVM worden we de 1,5 meter maatschappij in gemanipuleerd

En zo krijgt Maurice de Hond stukje  bij beetje meer en meer gelijk. De peiler waarschuwt al langer voor verspreiding via aerosolen en wijst ook op het belang van goede ventilatie. De RIVM-wetenschappers keken in hun onderzoek onder meer naar hoeveel aerosolen er vrijkomen na bijvoorbeeld een hoest of bij praten. Daaruit blijkt dat na een nies de meeste kleine druppels in de lucht blijven hangen, gevolgd door een hoest, twintig minuten praten en ademen.

Vervolgens keken de onderzoekers naar de kans op blootstelling aan het virus, onder meer in een volgepakte bus zonder ventilatie. Als iemand daarin hevig niest, is de kans op blootstelling aan het virus 100 procent. Maar: dat hoeft niet te betekenen dat diegene ook besmet raakt. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig, schrijven de onderzoekers.