Politiek

Duurde vijf jaar maar Ronald van Raak (SP) krijgt zijn onderzoek naar de resten van Johan van Oldenbarnevelt

08-07-2020 18:24

Standbeeld van Johan van Oldebarnevelt in Den Haag.

Het kabinet heeft woensdag besloten onderzoek te doen naar de historische graven onder de voormalige Hofkapel aan het Binnenhof, in het bijzonder het graf van Johan van Oldenbarnevelt. Daarmee komt een wens van SP Kamerlid Ronald van Raak die de kwestie vijf jaar geleden op de agenda zette uit. De verwachting is dat het onderzoek, inclusief voorbereiding, in de periode medio 2020 – eind 2021 zal worden uitgevoerd. Dat schrijft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) aan de Tweede Kamer.

Raadpensionaris van de Staten van Holland Van Oldenbarnevelt werd op 13 mei 1619 op het Binnenhof onthoofd in opdracht van prins Maurits van Oranje en daarna bijgezet in de grafkelder onder de Hofkapel. Deze Hofkapel is in 1879 afgebroken, de grafkelder werd dichtgemetseld. De oude catacomben dienen nu als opslagplaats voor de senaat.

Van Raak tegen TPO:

“Ruim 400 jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd als een landverrader, nu wordt hij beschouwd als onze grootste staatsman en komt er een onderzoek naar zijn resten. Ik ben erg blij met dit onderzoek. Een man die zo zijn stempel heeft gedrukt op de politieke cultuur in ons land en heeft gestreden voor de vrijheid van denken, die hoort niet weggestopt in de oude kelders onder het Binnenhof. Ik ben ook benieuwd welke resten van andere historische figuren we zullen aantreffen. Zoals Jacoba van Beieren en andere graven van Holland.”

Vijf jaar geleden maakte TPO de volgende reportage over de kwestie:

Ronald van Raak – Samen met Mark Rutte in de kelder op zoek naar Johan van Oldenbarnevelt