Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de NPO-deugers

10-07-2020 09:31

Beste deugers van de NPO,

Geweldig, die NPO-themadag over racisme zondag!

Zin in.

Ik hoop dat jullie ter voorbereiding niet alleen hebben gesproken met de ‘mensen van kleur’ in de kantoren en de grachtenpandjes, maar ook met die van de straat.

Heel belangrijk hoor, de mening van de man in de straat.

Daarvan leer je wat er echt leeft onder de bevolking.

Als ik die van in Nederland wonen ‘afro-Surinamers’ wil weten, ga ik altijd even langs de Facebook-pagina ‘Waarover Praat de Surinamer’.

Die leert mij best veel over racisme.

Voor het geval jullie die Facebook-groep niet op jullie divilijsten hebben staan, zal ik zo wat meningen van ‘de afro-Surinamer op straat’ met jullie delen.

Omdat ik niet mijn white privilige wil gebruiken, laat ik alles wat ik in mijn blanke onschuld ‘taal- en tikfout’ zou noemen gewoon staan en heb ik niets ‘verbeterd’. Voor je het weet komt Akwasi je immers in je gezicht trappen, of de Nederlandse Rosa Parks je uitkafferen.

Klaar voor?

In de Facebook-groep werd de vraag opgeworpen waarom de voorouders van de afro-Surinamers zoveel wreedheden hebben meegemaakt tijdens de slavernij.

Dit waren enkele van de antwoorden:

Ene Conny Conny schrijft: “Omdat onze voorouders veel kennissen bezaten en de witte vonden dat niet leuk en probeerden het tot hun eigen te maken.dan komen ze ons nu uitleggen dat ze dit en dat hebben onderzocht en ondekt.terwijl het niet waar is.”

En Innana Wiki: “Door hun goedhartigheid naar een ras die genetisch niks anders kent dan devide and conqure. We waren en zijn net vogels die geen kwaad kennen en op een ieders hand willen zitten en een liedje zingen.Eindstand worden we gevangen genomen omdat we zo mooi zingen. Of belanden in de pot om hun honger te stillen.”

En Rattan Chamroe: “Ik heb begrepen dat de HollandersErgste soort was(is) in het martelen van afro-Surinamers( slaven) dan de rest van de andere slavendrijvers( landen).”

Een afwijkend geluid komt van Walther Yorks: “Blijf lekker slapen, mijn vraag is waarom vechten negers tegen elkaar waarom gunt een neger de andere neger niks en ga zo maar door hoe negers,waarom hebben de negers geen eigen tempel of synagoge terwijl alle andere rassen één beeld vormen, terwijl de negers aan het vechten zijn wie de beste en hoogste wintie heeft allemaal verdeeldheid, kijk naar de Afrikaanse landen hoe ze elkaar afslachten, kijk maar naar Amerika hoe de negers elkaar afschieten, sommige zwarten hebben het nog steeds niet door de achter het mensen handel de negers door negers werden gevangen en door verkocht aan de blanken, gaan jullie je geschiedenis goed na dan gaan jullie zien dat de negers die niet bewustzijn van hun Schepper een vloek voor elkaar zijn ,laten de negers beginnen met het vormen van een eigen eenheid en terug gaan naar hun bron.”

Zit die zondag in de show?

Bol.com Algemeen

En gelukkig hebben ze ook in afro-Surinaamse kringen zo hun aluhoedjes. Patricia Irene Mijnals is de naam. Zij schrijft: “Wat mijn verstand te boven gaat is dat er zwarten zijn die met deze mensen gaan. Dit noem ik geen liefde meer, dit noem ik domheid! En waarom wij nog steeds tegen elkaar vechten heeft te maken met de verdeeldheid die de witten hebben aangebracht in onze DNA. Ze hebben zelfs onze DNA gemanipuleerd, waardoor wij altijd tegenover elkaar zullen staan ipv naast elkaar. Ze hebben gewoon geknoeid met onze genen. Wat deden ze vroeger? De zwarten werden geopereerd zonder enige vorm van narcose. Want men ging ervan uit dat het zwarte ras iedere pijn aankon! Door deze excessen hebben zij ook met onze DNA kunnen knoeien! (…) Deze generatie weet wat hij wilt en dat is zichzelf zijn en niet dienstbaar zijn aan geen enkele vorm van slavernij. Daar is de witte niet blij mee. Ik vraag mij af wat zij doen als wij als zwarten geopereerd worden. Doen zij misschien nog steeds knoeien met onze DNA? Zijn er soms medicijnen die zwarten voorgeschreven krijgen ook niet fataal voor onze DNA, waardoor wij verhit zijn naar elkaar toe? Er moet iets zijn! Want het is maar raar dat de haat wat wij voor elkaar voelen, maar niet wilt ophouden. Vind je niet?”

Eh… geen commentaar.

Best heftig hè?

Maar laat ik luchtig eindigen.

Op ‘Waarover praat de Surinamer’ gaat het ook over hedendaagse onderwerpen.

Zo werd gisteren de volgende vraag opgeworpen: “Waarom krijgt de buitenvrouw het altijd zwaar te verduren als de binnenvrouw haar partner betrapt met haar?”

Het antwoord van de dag kwam van Ingrid Hasselbaink.

“Soms is ht om bigi ai deng ee mekie show gie Yu mang. Wat Je hbt willen ze ook hbbn en deng ee poti deng srefi go a mang dat hb ik personelijk Mee gemaakt en ef a mang swakie dan hb je ee probleem mie ee ding a mang baka dati a vrouw en liet beide hun gang màar later waren ze nt voor Lang .”

Jullie Chef Deugen Margriet van der Linden zou zeggen: helder!

Veel plezier zondag.

Ik kijk niet.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje voor jullie allemaal! Zoals je ziet: ik heb me niet ingehouden. Maar het is nodig dat jullie ogen worden geopend.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)