Politiek

Openbaar Ministerie: Richard de Mos en Rachid Guernaoui verdacht van deelname aan criminele organisaties

10-07-2020 13:14

Richard de Mos. (Screenshot NPO)

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van deelname aan een criminele organisatie. Het OM heeft het duo vrijdag op de hoogte gesteld van de voorlopige aanklachten. Dat meldt het OM in een perscommuniqué. Ook wordt komende week aan de advocaten van de verdachten het voorlopige strafdossier verstrekt. Daarmee kunnen zij zich voorbereiden op hun verhoren door de Rijksrecherche. Die verhoren zullen waarschijnlijk in september en oktober plaatsvinden. Een inhoudelijke behandeling van de zaak verwacht het OM op z’n vroegst eind 2021.

Lees ook – Rijksrecherche doet invallen in werkkamers en huizen Haagse wethouders

De verdenkingen tegen de twee die hun functie in oktober 2019 neerlegden, gaan over schending van hun ambtsgeheim, meineed, corruptie en dus deelname aan criminele organisaties met enkele vastgoed- en horecaondernemers. Een van de wethouders wordt bovendien verdacht van het inhuren van een illegale klusjesman.

Update 13.52 – Richard de Mos in een reactie:

“We zijn terechtgekomen in het meest smerige politieke proces ooit. Het OM maakt zich met nieuwe valse beschuldigingen, laster en leugens schuldig aan de verdere karaktermoord op een politieke partij en haar achterban. Deze nieuwe en ongefundeerde beschuldigingen, waarvan de inhoudelijke behandeling pas rondom de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 zal plaatsvinden, tonen aan dat dit een politiek proces is, om ons rücksichtslos en ongenadig hard kapot te maken.”

Oud-wethouder Rachid Guernaoui:

“Wij hebben niets onrechtmatigs gedaan en daarom zijn we erg geschrokken van de valse beschuldigingen. Wij worden op dezelfde manier gefinancierd als alle andere politieke partijen. Wij krijgen onze inkomsten uit contributie, afdracht van raadsleden en wethouders én van donaties.”

De Mos is met zijn advocaat Peter Plasman vrijdagavond te gast bij talkshow Beau; 21.30 op RTL4.

Een raadslid van de Groep de Mos wordt verdacht van meineed en deelneming aan de vermoedelijke criminele organisatie met de horecaondernemers. De verdenkingen tegen drie vastgoedondernemers en twee horecaondernemers hangen nauw samen met de beschuldigingen tegen de politici. De ondernemers wordt vooralsnog verweten dat zij betrokkenheid hebben bij de schending van ambtsgeheimen door de wethouders en omkoping van de politici. Een van hen bleek bovendien in het bezit van een vuurwapen.

In het onderzoek door de Rijksrecherche naar corruptie en omkoping komt volgens het OM ‘een beeld naar voren van geldstortingen, betalingen voor het maken van een website, (promotie)filmpjes, een verkiezingscampagne en etentjes, het lekken van vertrouwelijke informatie, voorkeursbehandelingen, omkoping van kiezers en het verstrekken van vergunningen’.