Politiek

Bonusquote – Zo manipuleerde Hugo de Jonge (CDA) IC-chef Diederik Gommers

11-07-2020 14:53

Diederik Gommers. (Screenshot NPO)

Onthullend interview met IC-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers (en zijn dochter) in de Volkskrant deze zaterdag. Tijdens de coronacrisis zat hij ook in het Outbreak Management Team dat het kabinet adviseerde. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) dwong hem eind maart te zeggen dat er voldoende IC-bedden waren zodat De Jonge zijn politieke hachje kon redden.

“Op 26 maart werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over de coronacrisis. Kamerleden waren geïrriteerd omdat De Jonge niet kon beloven dat er aan het eind van de week genoeg ic-bedden zouden zijn.

Nog tijdens het debat werd Gommers gebeld door een ambtenaar van VWS. ‘Hugo de Jonge moet weten of er aanstaande zondag 1.600 bedden zijn. Of ik dat even wilde beloven. Ik zei: luister, ik zit toch niet in de Kamer, wat denk je zelf? Ik dacht: ik word hier in de maling genomen. Maar nee, ze moesten weten of ik dat wilde zeggen.

Bij de koffieautomaat laat hij het even bezinken. ‘Waarom hadden zij het nodig dat Diederik Gommers zou zeggen dat er 1.600 bedden zouden zijn? Terwijl ik dat ook niet wist en geen invloed heb op beschikbare ic-bedden. Toen dacht ik: het moet dan maar. Als dat zo ongelooflijk belangrijk voor De Jonge is, dan zeg ik wel dat er zondag 1.600 bedden zijn.’

‘Meteen daarop zeiden ze: oké, wil je dat even in een WhatsApp bevestigen?

Even later redt De Jonge tijdens het debat zijn gezicht: per 1 april kan worden opgeschaald naar 1.600 bedden. ‘Gommers heeft het bevestigd’, zegt hij.

Sophie: ‘Dat was de eerste keer dat je je er echt van bewust was dat je in het spel zat. Het was een van de dingen die je uitgebreid met ons besproken hebt.’

Diederik: ‘Ik stond perplex.’”

De Jonge heeft mazzel dat de digitale stembus voor de lijsttrekkersverkiezing van het CDA vanmorgen sloot, zoveel is duidelijk.

Lees ook – Die prefrontale kwab van Hugo de Jonge is toch iets minder goed ontwikkeld dan voorgesteld