Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan de leden van het CDA

11-07-2020 11:39

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. (Screenshot YouTube)

 

Beste CDA-leden,

Toen ik gisteravond zag hoe Hugo de Jonge zijn tegenstanders in de strijd om het lijsttrekkerschap kleineerde, moest ik aan jullie denken.

Wat zei hij precies? Dat-ie dacht dat het wel in één stemronde geregeld zou zijn. Dat hij er wel een goede fles wijn om durfde verwedden dat hij in één klap meer dan vijftig procent van de stemmen zou behalen.

Kijk, als Mark Rutte dat nou bij de VVD zou zeggen, met als tegenstanders een kakelkip als Dilan Yesilgöz in de rol van Mona Keijzer en eh… eh… nou ja, een denkbeeldige mannelijke VVD’er die integer is en die wél echt iets betekent voor de bevolking in de rol van Pieter Omtzigt, dan zou ik het snappen.

Maar CDA-leden die net zoveel vertrouwen hebben in Hugo de Jonge als VVD-leden in Rutte?

Hoe dan?

Ik leef toch echt nog in de veronderstelling dat CDA-leden niks moeten hebben van misplaatste arrogantie.

Dat ze kijken naar iemands daden.

Dat ze de wereld een stukje mooier willen achterlaten voor hun kinderen dan ze ‘m aantroffen.

Dat ik er dus gewoon van kan uitgaan dat vanmiddag om 17.00 uur bekend wordt gemaakt dat Pieter Omtzigt al na één stemronde meer dan 50 procent van de stemmen heeft behaald.

Dat de CDA-leden Hugo de Jonge keihard afstraffen voor de mensonterende wijze waarop hij de afgelopen maanden een paar duizend kwetsbare mensen een eenzame verstikkingsdood heeft ingejaagd.

Dat de CDA-leden geen zin hebben in een partijleider die zelfvertrouwen verwart met arrogantie en in wiens ogen af en toe de waan (of jeweetwel) te zien is.

Bol.com Algemeen

 

Dat de CDA-leden snappen dat de kiezer na tien jaar Rutte als premier niet toe is aan een slechte kopie van Rutte, maar juist wil geloven in een oprecht mens, die meer oog heeft voor wat het beste is voor het land dan voor zijn eigen carrière.

Dat de CDA-leden door hebben dat ze met Pieter Omtzigt als lijstrtrekker Wopke Hoekstra als premier-kandidaat krijgen en niet die gladjakker uit Rotterdam.

Dat de CDA-leden niet willen zeuren over die schreeuwerige schoenen en al die ego-documentjes op social media van Hugo de Jonge, maar dat ze er wel iets van vínden.

En dat ze zich niet laten (mis)leiden door al die CDA-prominenten voor wie Hugo de Jonge behoud van hun positie en status betekent en Pieter Omtzigt juist een groot gevaar.

Ja toch?

Ik mag toch wel nog een paar uur in de veronderstelling leven dat de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA eerlijk is verlopen – hoezeer die voorzitter van jullie de schijn ook tegen heeft?

Ik mag toch hópen?

Groet,

JanD

PS. Ik heb voor de CDA-leden die zo dom waren om toch op De Jonge te stemmen een toepasselijk cadeautje gevonden.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)