Politiek

2 voor de prijs van 1 – Wopke Hoekstra is beschikbaar als premier (of minister) wanneer Pieter Omtzigt CDA-lijsttrekker wordt

12-07-2020 15:28

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA). (Screenshot Tweede Kamer)

Wopke Hoekstra is bereid als premier of minister deel te nemen aan een volgend kabinet als Pieter Omtzigt CDA-lijsttrekker wordt. Dat laat hij zondag weten aan De Telegraaf. Nu Hoekstra zich bereid toont deel te nemen aan een volgend kabinet, stemmen CDA-leden met een keuze voor Omtzigt als lijsttrekker alsnog een beetje voor Hoekstra.

CDA-strijd onbeslist – Pieter Omtzigt dwingt tweede ronde af

Twee voor de prijs van één dus. Dat is mogelijk slecht nieuws voor Hugo de Jonge die zelf premier wil worden. Hoekstra houdt zich overigens naar eigen zeggen verre van een stellingname. Tegen de krant zegt hij: “Ik vind het niet passend één van de twee kandidaten te endorsen. Ik heb steeds gezegd dat ik straks vierkant achter de lijsttrekker ga staan, wie het ook wordt. Ik heb afgelopen jaren met beiden uitstekend samengewerkt.”

Bonusquote – Zo manipuleerde Hugo de Jonge (CDA) IC-chef Diederik Gommers

Hoekstra was lange tijd in beeld als kandidaatlijsttrekker maar maakte vorige maand bekend daar toch geen oren naar te hebben. Hoekstra gold in potentie als serieuze uitdager van Mark Rutte. Omtzigt zei zaterdag tegen de NOS zichzelf eerder als fractievoorzitter dan als lid van het kabinet – of zelfs premier – te zien. Tevens wees Omtzigt er op dat het nog te vroeg is om een premierskandidaat aan te wijzen:”We liggen nog 15, 20 zetels achter in de peilingen.”

Chris Aalberts – Zo ziet sociale druk eruit: het is wel de bedoeling dat leden op Hugo de Jonge stemmen

Lees ook – Die prefrontale kwab van Hugo de Jonge is toch iets minder goed ontwikkeld dan voorgesteld

Video – Hugo de Jonge (CDA) zet rapper Ali B (bekend van negergrap) in voor campagne