Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Hugo de Jonge

16-07-2020 09:31

 

Meneer De Jonge,

Meesterlijk!

Gisterochtend om tien uur hoorden Pieter Omtzigt en u het (ook).

Dat de computer, de ‘procesbegeleiders’, de ‘scheidsrechter’ (ik maak geen grap) Hans Hillen en de notaris (oud-CDA-raadslid Lars Boellaard) tot de conclusie waren gekomen waarop voorzitter Rutger Ploum (bekend van de Panama Papers), de CDA-mastodonten en zo ongeveer alle andere partijen in de Tweede Kamer zo hadden gehoopt.

U won.

Van harte daarmee.

Maar meer nog wil ik u complimenteren met de strategische meesterzet die u daarna deed.

U vertelde Pieter Omtzigt in de twee uur tussen het moment dat jullie wisten wie de nieuwe lijsttrekker van het CDA zou worden íets over uw plannetje.

Dat u op zijn emoties zou gaan inspelen (“Pieter, de leden houden van je”). Dat u voor hem tijdens de campagne een belangrijke rol in gedachte had. Dat u wilde breken met de keurige CDA-traditie om een vrouw op nummer 2 van de kandidatenlijst te zetten. Dat hij uw ‘running mate’ zou worden.

U overviel Pieter Omtzigt daarmee toen hij met tranen van teleurstelling op het podium stond.

En hij ging er met boter en suiker in.

De man die types als u tot in het diepst van zijn wezen veracht, omdat ze niet in de politiek zitten om de belangen van burgers te behartigen maar voor hun ego en carrière, wordt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 uw ‘running mate’.

Uw loopjongen.

Uw schandknaapje.

Uw stemmenkanon.

Bol.com Algemeen

 

Niet omdat hij dat zelf zo graag wilde, nadat hij er twee uur rustig over had kunnen nadenken en even met zijn vrouw had kunnen overleggen, maar omdat ‘nee’ zeggen toen u hem verraste met de mededeling wat zijn nieuwe rol zou worden nog duidelijker bloot zou leggen hoe verdeeld de achterban van het CDA momenteel is.

Al kan het ook uit ijdelheid zijn geweest.

Maar terug kan hij niet meer.

U heeft door die meesterzet de lont uit het kruitvat gehaald.

Daarmee heeft u een desastreuze verkiezingsuitslag en het einde van uw politieke carrière voorkomen.

En in zijn nieuwe rol als fractievoorzitter (want dat wordt zijn troostprijs) kan Pieter Omtzigt straks óók niet zelf in de parlementaire enquetecommissie over de coronamoorden gaan zitten.

Dus daar heeft u ook meteen niks meer van te vrezen.

Well played.

Groet,

JanD

PS. Een goed moment om uw favoriete boek te vervangen door een nieuw exemplaar. En een spiegel als cadeautje wordt zo afgezaagd.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)