Politiek

Cancel culture – Het heeft er alle schijn van dat het einde oefening is voor de Gouden Koets

17-07-2020 16:57

De Gouden Koets (Screenshot YouTube)

Het is nog maar de vraag of de Gouden Koets na restauratie terugkeert in het Haagse straatbeeld. Minister-president Mark Rutte zinspeelde er begin deze maand al op tijdens het ‘racisme-debat’, koning Willem-Alexander liet vrijdag tussen neus en lippen ook weten dat het helemaal niet zeker is dat hij nog gebruik zal maken van het koninklijke rijtuig.

Lees ook – Mark Rutte weet niet of de Gouden Koets terugkeert

Dat valt af te leiden uit de woorden die de vorst vrijdag sprak tijdens zijn reguliere zomersessie met de pers. Sinds begin deze eeuw ligt het koninklijk vervoermiddel onder vuur. Steen des aanstoots is de Hulde der Koloniën, een paneelschildering aan de linkerzijde van de koets. Daarop zijn halfnaakte mensen afgebeeld uit de Nederlandse koloniën in de Oost en West, die zich onderwerpen aan het Nederlands Koninklijk Huis.

De koets werd in 2016 uit de roulatie genomen, het uit 1898 stammende vervoersmiddel was toe aan restauratie. Wat koning Willem-Alexander betreft wordt het rijtuig in de oude glorie hersteld, incluis het betwistte paneel zei hij vrijdag:

“Ik volg de discussie, maar we gaan bij de restauratie de geschiedenis niet herschrijven.”

Maar dan zegt hij:

“Als de restauratie klaar is, kijken we verder.”

Die uitspraak staat dus haaks op de mededeling op de koninklijke website:

“Tot de Gouden Koets weer gereed is voor gebruik, wordt met Prinsjesdag de Glazen Koets ingezet.”

Maar is in lijn met wat Rutte begin deze maand zei: “Er is nog geen besluit genomen over het toekomstig gebruik van de Gouden Koets.”

De goed verstaander weet: het is dus einde oefening voor de Gouden Koets.