Politiek

Fouten in coronadashboard – Onvolledig aantal besmettingen weergegeven

20-07-2020 10:45

Hugo de Jonge. (Screenshot Tweede Kamer)

Het coronadashboard, waarop de belangrijkste data van de epidemie worden verzameld, geeft onvolledige cijfers weer. Sinds begin deze maand zijn er ruim 264 besmettingen te weinig gemeld. Het dashboard meldde 1.390 nieuwe besmettingen in juli, terwijl er 1.654 meldingen bij het RIVM binnenkwamen. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.

Lees ook – Piek van besmettingen in Amsterdam dankzij softwareproblemen

Dit blijkt uit bestudering van de gegevens door Marino van Zelst, promovendus organisatiewetenschappen aan Tilburg University, die in zijn vrije tijd de coronacijfers onderzoekt. Ook niet alle ziekenhuisopnames worden in het dashboard gemeld, ontdekte Van Zelst: in juli werden er in totaal 48 mensen met Covid-19 opgenomen, terwijl het dashboard er 20 meldt. Het probleem is de manier waarop eerder foutief doorgegeven meldingen worden gecorrigeerd.

Het dashboard moet nieuwe uitbraken zo snel mogelijk signaleren, opdat er tijdig maatregelen genomen kunnen worden. Doordat het op gebrekkige informatie gebaseerd is, signaleert het dashboard een nieuwe piek in het aantal coronagevallen later dan mogelijk zou zijn. Dat kan een probleem vormen voor de bestrijding van een mogelijke tweede golf, omdat het ministerie het beleid mede baseert op het dashboard.

Paul Hekkens – Mark Rutte schrijft zijn geheel eigen versie van de corona-epidemie