Coronavirus en horeca – In Hillegom zitten ze inmiddels ‘dicht tegen een regionale lockdown aan’

21-07-2020 22:15

Café De kleine Beurs in Hillegom (Screenshot Omroep West)

Op maandag 1 juni (juno) werden in het kader van de coronacrisis de maatregelen voor de horeca verruimd. De regels waren helder: 1,5 meter afstand, handen wassen, niet welkom met een loopneus of aanverwanten, maximaal 30 mensen binnen en reserveren. In Café Schuttershof in het Brabantse Esbeek gingen ze diezelfde dag nog in polonaise, weet u nog? In Esbeek bleek het uiteindelijk mee te vallen, in het Zuid-Hollandse Hillegom zitten ze inmiddels tegen een lokale lockdown aan. Dat zit zo.

Een scherpe Twitteraar zette afgelopen weekeinde café De Kleine Beurs in Hillegom op de coronakaart:

Maandag bleken in een paar dagen tijd al 23 coronabesmettingen geconstateerd, die allemaal met elkaar samenhangen: dat café De Kleine Beurs aan de Hoofdstraat in Hillegom. Het valt niet uit te sluiten dat de uitbraak leidt tot honderden besmettingen.

De Leidse burgemeester Henri Lenferink is als voorzitter van de veiligheidsregio Hollands-Midden bezorgd, laat hij dinsdag weten:

“In Hillegom is het aantal coronabesmettingen nu nog te beperkt voor een regionale lockdown, maar we zitten er dicht tegenaan. Als het in Hillegom niet lukt om de zaak onder controle te houden dan zouden we in een deel van Hollands-Midden en misschien Kennemerland tot maatregelen komen; hier worden we in een keer weer heel veel strenger.”

En dat op de dag dat bleek dat de coronabesmettingen in een week tijd zo’n beetje verdubbeld zijn. En dat komt niet omdat er meer getest is, legt viroloog Ab Osterhaus bij De Telegraaf uit. “We testen wel iets meer maar dat kan dit niet verklaren.”