Politiek

Martin Bosma (PVV) wil opheldering over onderscheiding voor GroenLinkser die onderzoek naar moord Pim Fortuyn dwarsboomde

22-07-2020 14:02

Martin Bosma (PVV). (Screenshot Tweede Kamer)

PVV Kamerlid Martin Bosma wil opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) over de gemeentelijke onderscheiding die oud-wethouder Jack Bogers (GroenLinks) afgelopen vrijdag van de gemeente Wageningen heeft ontvangen. Bogers kreeg namens burgemeester Geert van Rumund (PvdA) het Vergulde Wageningse Erezilver opgespeld. Bogers was van 1982 tot 2002 actief in de Wageningse politiek. Eerst als raadslid daarna als wethouder. En daar wringt hem de schoen.

Op de avond van de moord op Pim Fortuyn op maandag 6 mei 2002 lichtte wethouder Bogers Vereniging Milieu Offensief (VMO) in dat hun medewerker Volkert van der Graaf werd verdacht van de moord. VMO-voorzitter Sjoerd van der Wouw briefde die informatie vervolgens door aan de echtgenote van Van der Graaf. Later bleek dat diezelfde avond 200 bestanden van de thuiscomputer van Van der Graaf waren verwijderd.

De GroenLinkser had dus bewust het politieonderzoek in de wielen gereden. Bogers kwam er na aangifte van de LPF echter met een milde straf vanaf. In 2004 werd hij veroordeeld tot een schamele 500 euro boete wegens schending van de ambtelijke geheimhoudingsplicht.

Bosma kent die geschiedenis ook en wil daarom dat Ollongren de gemeente Wageningen aanspreekt op de kwestie van de uitreiking van de versierselen. De PVV’er wil antwoord op twee eenvoudige vragen:

“Acht u het onderscheiden van Bogers die Volkert van der Graaf assisteerde door het laten verdwijnen van bewijsmateriaal in lijn met de waardigheid van het openbaar bestuur in Nederland? Ziet u de onderscheiding als een vorm van eerherstel van deze terroristenvriend?”

Wordt vervolgd.