Politiek

CDA boos op Ankie Broekers-Knol (VVD) omdat COA stopt met delen informatie over criminele asielzoekers

24-07-2020 17:05

Staatssecretaris asielzaken Ankie Broekers-Knol (VVD) (Screenshot Tweede Kamer)

Het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) stopt met het delen van persoonsgegevens van asielzoekers met de politie bleek onlangs, iets met privacy. Dat is tegen het zere been van CDA Kamerlid Madeleine van Toorenburg die vrijdag een setje Kamervragen over de schutting van haperend staatssecretaris asielzaken Ankie Broekers-Knol (VVD) gooit. Is de staatssecretaris inmiddels de laffe moord op Rik van de Rakt in Oss door de Soedanese asielzoeker Abdallah A. die een bekende van de politie bleek vergeten, vraagt de CDA politica zich af.

Roderick Veelo – Ankie Broekers-Knol, het definitieve failliet van aanpak criminele asielzoekers veilige landen

Van Toorenburg is vrijdag bovendien erg benieuwd hoe de staatssecretaris denkt hoe de politie nu de criminaliteit onder asielzoekers moet analyseren en bestrijden: “Bent u ermee bekend dat het COA de informatie juist deelde met de politie omdat de politie de informatie nodig heeft om de criminaliteit onder asielzoekers te bestrijden?”

Het Kamerlid wijst Broekers-Knol daarnaast op het onderzoek waaruit blijkt dat dat één van de redenen waarom Van de Rakt werd afgeslacht mogelijk ‘een gebrek aan informatiedeling’ was. “Kwam uit het onderzoek naar de moord op Rik nu niet juist naar boven dat meer informatie moet worden gedeeld?”

En natuurlijk de hamvraag:

“Hoe gaat worden bewerkstelligd dat asielzoekers die delicten plegen daar eindelijk wel de consequenties van ondervinden? Bijvoorbeeld het niet verstrekken van een asielvergunning of intrekking daarvan?”

Wordt vervolgd.