Politiek

Coronavirus update – Hugo de Jonge: Geen nieuwe maatregelen – Burgemeesters woensdag tóch om de tafel

28-07-2020 16:51

Hugo de Jonge. (Screenshot Tweede Kamer)

Wat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge betreft is het moment om nieuwe of strengere maatregelen in het kader van het coronavirus te treffen nog niet aangebroken. Dat schrijft hij dinsdag aan de Tweede Kamer. Ondertussen denkt een deel van de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad daar anders over: ze gaan woensdag in Utrecht met elkaar in conclaaf, een afspraak die eigenlijk voor halverwege augustus stond gepland.

Sommige veiligheidsregio’s willen dat de quarantaineregels worden aangescherpt. De Rotterdamse burgervader Ahmed Aboutaleb (PvdA) en zijn Amsterdamse collega Femke Halsema (GroenLinks) willen dat het kabinet extra maatregelen voorbereidt voor het geval het aantal coronabesmettingen blijft toenemen, lieten ze vorige week al weten. Eén van de mogelijke oplossingen die het grootstedelijke duo voor zich ziet: een mondkapjesplicht.

Peilingwatch – Vertrouwen in Mark Rutte (en de VVD) blijft dalen – Twijfels over corona-aanpak groeien

Wat volgens De Jonge opvalt is dat er een opleving van het coronavirus in de vier grote steden plaatsvindt. Amsterdam-Amstelland meldde op 27 juli een grote stijging van het aantal positief geteste mensen. Utrecht en de regio Haaglanden scoren ook hoog ten opzichte andere veiligheidsregio’s. Het aantal besmette mensen in Rotterdam-Rijnmond was afgelopen week gemiddeld 3,5 per 100.000 inwoners per dag. Hier spelen meerdere factoren een rol: er zijn clusters rond grote families, er zijn borrels en feestjes aan te wijzen waar het virus zich heeft verspreid en er is een aantal clusters in de scheepvaart en havenindustrie ontdekt, waar regelmatig wordt gewerkt met arbeidsmigranten die van en naar het land van herkomst reizen.

De Jonge:

“In Rotterdam zien we een stijging van clusters in Marokkaans-Rotterdamse gezinnen. De burgermeester van Rotterdam riep daarom eerder op om het aanstaande offerfeest in smallere kring binnen het eigen huishouden te vieren en niet naar plekken te gaan waar het druk is, ook niet naar een moskee of naar een andere openbare ruimte voor een gebed. Ook is er sprake van een toenemend aantal positief geteste Rotterdamse jongeren, waaronder studenten.”

Plus: het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus dat dinsdag bijeen kwam over de kwestie van de mondkapjes, komt pas later met een advies over een mondkapjesplicht. Eerder was er de verwachting dat er dinsdagmiddag een persmoment zou zijn, maar zowel het RIVM als het OMT sluiten dit uit.

Doomsdaywatch – 1329 nieuwe coronabesmettingen in een week tijd – In totaal 6156 doden