Europa moet zich uitroepen als een joods-christelijke beschaving

28-07-2020 13:03

Weerstand tegen het politiek-correcte denken is een absurditeit. Het ontgaat velen dat ‘correct’ synoniem is voor ‘juist’ of voor ‘waar’. Waarom zouden ware politieke inzichten verworpen moeten worden? Dat kan alleen door diegenen die voor waar aannemen dat de inzichten van politieke tegenstanders onwaar zijn. Zo komen we in een vicieuze cirkel waarin voor- en tegenstanders weerstand bieden tegen elkaars politiek-correcte denken. Vanuit het standpunt van Rob Jetten wil Thierry Baudet zijn politiek ’correcte’ visie aan anderen opleggen en vice versa.

Een politicus moet minstens zeventig jaar oud zijn om tot inzicht te komen dat zijn meest dierbare politieke overtuigingen op los zand berusten. Vanaf dit moment kan hij zich, voor zijn zielenrust, beter terugtrekken. Biden en Trump behoren tot die club bejaarden en ambiëren niettemin de machtigste politieke functie. Hier rijst de vraag op of in de Verenigde Staten er meer ruimte is voor wijsheid. Speelt de invloed van de religie in het maatschappelijk leven daar een rol in?

In deze bijdrage wil ik ingaan op een veel gevaarlijker vorm van dwang op ons denken. Vrijwel niemand zal dit gevaar willen erkennen, maar ik doe een poging. Meer dan in de VS zijn we in Europa gedwongen rationeel te denken. Er wordt gedacht dat het alternatief van rationeel denken irrationeel of magisch denken is. Dit is een te beperkte visie. Er is een werkelijkheid die we met onze menselijke ratio niet kunnen vatten. We kunnen er alleen al of niet open voor staan. De religies hebben het over een door God geopenbaarde waarheid. In meer filosofische zin gaat het over wijsheid die in oeroude schriften is terug te vinden. De dwang om rationeel te denken maakt het onacceptabel om te geloven in geopenbaarde waarheden of in wijsheid die duizenden jaren geleden werden verkondigd. Dit zal uiteindelijk leiden tot een door de mens veroorzaakte Apocalyps. Ik verduidelijk dit hieronder met als voorbeeld de coronapandemie.

God is dood. Dat is duidelijk, maar het vergt enige toelichting: God is dood in onze gedachten. God is dood in een puur rationele wereld. De God van magisch denkende mensen is dood en dat is maar goed ook. Voor God is geen plaats meer en daarom trekt God zich terug, met alle gevolgen van dien. Het ontbreekt hierdoor meer en meer aan wijsheid die we met ons menselijk verstand niet kunnen vatten. Dank zij ons verstand hebben we welvaart gebracht en tegelijkertijd gaat de planeet Aarde naar de knoppen. Nu zitten we met de gevolgen van de klimaatverandering, een gigantische luchtvervuiling en een wereldwijde pandemie die we niet onder controle krijgen. Zijn dit bijbelse plagen?

De plagen in de Bijbel zijn van een andere orde. Die vonden plaats in een tijd dat God nog leefde en tot de mensen sprak. Hij kondigde de plagen aan omdat de mensen zich niet hielden aan Zijn geboden. Zoals gezegd is God nu ’dood’, dus praat Hij niet meer met ons en zal Hij geen plagen afkondigen. De hedendaagse plagen worden door de mens zelf veroorzaakt. Het is onzinnig om te zeggen dat God oorzaak is van deze plagen. Covid-19 leidde tot een wereldwijde pandemie ten gevolge van menselijk falen. De tweede golf wordt veroorzaakt door een gebrek aan verantwoordelijkheid door voornamelijk jongere mensen.

‘Gij zult niet doden’ is een goddelijk gebod, maar dat wordt niet zo gezien. Hierdoor verliest dit gebod aan kracht. Het overtreden van de regels om de coronavirus niet verder te verspreiden, is een schending van dit gebod. Deze situatie is vergelijkbaar met de weerstand tegen het politiek-correcte denken. Ook hier is het bon ton de waarheid die van elders komt, te negeren of te verdringen in het onbewuste. De dood hebben we trouwens uit ons leven verdrongen, maar dat we dood gaan is een correcte aanname.

Covid-19 wordt wellicht in een nabije toekomst overwonnen. Wat zal blijven is het gevoel van onze kwetsbaarheid. Angst en wanhoop zullen telkens weer oprijzen, want wat staat ons in deze eeuw nog te wachten? De remedie tegen de angst en de wanhoop is het vertrouwen in elkaar en in onze leiders. De ultieme vraag is hoe vertrouwen tot stand komt? We hebben vertrouwen in mensen waarmee we ons verbonden voelen. Niet de Rede zal de mensen met elkaar verbinden, wel de wijsheid die we met z’n allen delen.

De Europese beschaving is gefundeerd op de wijsheid van de Tien Geboden en van de Bergrede. Dank zij deze wijsheid gaan we op menselijke wijze met elkaar om en zijn we goede rentmeesters over de planeet Aarde, met het oog op het welzijn van de toekomstige generaties. Als we echt een door de mensen veroorzaakte Apocalyps willen vermijden, als we willen voorkomen dat de gevolgen van de klimaatverandering zullen leiden tot een oorlog van allen tegen allen, als we solidair willen blijven ondanks een rampzalige economische recessie, dan moet er een Europese leider opstaan die een grondwet invoert waarin Europa als een joods-christelijke beschaving wordt uitgeroepen (zoals het eeuwenlang is geweest).

De Rede en het atheïsme bieden geen hoop in bange tijden. Verbondenheid rondom een gemeenschappelijke moraal zal de kracht vormen van Europa. Nu zitten we gevangen in het politiek- en economisch-correcte keurslijf van de vrije markt-economie en het consumentisme. Het wordt de hoogste tijd terug open te staan voor het perspectief van de Oneindige.

Voor wie zich verder wil verdiepen in deze materie kan ik het volgende boek aanbevelen van John Lennox, emeritus hoogleraar Wiskunde aan de Universiteit van Oxford: Where is God in a coronavirus world?. Wiskundigen zijn vertrouwd met het begrip ‘oneindig’ en weten dat met hun ratio dit niet is te vatten.