Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark Rutte

05-08-2020 09:31

Zomer 2020

 

Meneer Rutte,

De meest lachwekkende krantenkop stond gisteravond op Telegraaf.nl. Ging over de coronacrisis.

‘Kabinet neemt heft in handen’.

In de papieren versie van dezelfde krant staat vandaag een iets andere kop.

‘Rutte en De Jonge nemen roer weer over’.

Aangezien ‘het heft in handen nemen’ volgens het Encyclopedisch kennisplatform Ensie ‘onaneren’ betekent, ga ik ervan uit dat de koppenmakers bedoelden dat ú het roer weer overneemt, terwijl Hugo de Jonge een zwieper geeft aan de kleine Hugo tijdens het bekijken van door zijn social media-knaapjes verzamelde beelden van eh… Hugo de Jonge.

Maar dat is natuurlijk niet het lachwekkende aan die krantenkop.

Het lachwekkende is de suggestie dat u weer de baas van Nederland wordt.

Het enige wat u gaat doen, is een beetje vergaderen met wat andere ministers (die van Binnenlandse Zaken kan niet) en daarna op een persconferentie drie mantra’s herhalen.

“Was je handen” (zeg dat vooral van tevoren ook even tegen uw sidekick Hugo de Jonge)

“Houd anderhalve meter afstand”

“Vermijd de drukte”

En oh ja, omdat veel mensen toch al lang juist wél de drukte opzoeken, juist géén anderhalve meter afstand houden en hun handen juist níet wassen, gaat u ook nog iets zeggen over ‘regionale maatregelen’, zoals een mondkapjesplicht in drukke gebieden, waarvan de baas van de BOA’s al heeft gezegd dat zijn mannen en vrouwen niet gaan handhaven.

En precies in dat laatste zit de crux.

Het kabinet, u, heeft allang het roer niet meer in handen.

Na de eerste angstgolf in maart en april, toen even dreigde dat de IC’s te vol zouden raken, is het kabinet, bent u, uit de stuurhut getrapt.

Door de luchtvaartlobby, die alle maatregelen op het gebied van ‘vermijd de drukte’ en ‘houd anderhalve meter afstand’ ongeloofwaardig maakte.

Door sekswerkers, die alle maatregelen op het gebied van ‘was je handen’ ongeloofwaardig maakten.

Door uw vriendjes, die ‘hun’ branche versneld uit een lockdown kregen met ‘Beste Mark’-sms’jes en columns in De Telegraaf, en die daarmee het kabinet ongeloofwaardig maakten.

Maar ook door uzelf.

Een kapitein verlaat tijdens ‘de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’ het schip niet.

Ook niet als de eerste stuurman heel goed kan sturen.

Wie zagen wij, terwijl kapitein Rutte een paar weken lang zijn vriendjes en vriendinnetjes bezocht, allemaal niet aan het roer staan?

Ferd Grapperhaus.

Tamara van Ark.

Femke Halsema.

Ahmed Aboutaleb.

Hubert Bruls.

Welgeteld één gekozen bestuurder.

Tamara van Ark.

De nummer 4 van de kandidatenlijst van de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Tot 9 juli staatssecretaris van Sociale Zaken en daarna minister van Medische Zaken.

Da’s een beetje alsof de scheepskok het roer van ’s werelds grootste containerschip in handen gedrukt krijgt terwijl iedereen ziet dat het schip een ijsberg nadert.

En Jaap van Dissel natuurlijk.

Jaap van het RIVM.

Gezondheid

 

Van: geen corona naar Nederland. Van: corona is niet zo besmettelijk. Van: carnaval is met kleine groepjes. Van: beschermingsmiddelen in verpleeghuizen zijn niet nodig (moesten we van Hugo de Jonge zeggen, want onze voorraad ging naar China). Van: mondkapjes helpen niet en Aziaten, Duitsers, Belgen, Fransen, Spanjaarden en al die anderen zijn stom.

Die Jaap.

Dat zootje.

Die -en dan ben ik héél lief voor ze- B-keus.

Die lui, van goedbedoelende troela’s als de scharrel van neef Elbert tot enge machtswellustelingen als die vette pad uit Nijmegen, hebben het roer definitief van u overgenomen.

Want kapitein Rutte vond dat hij ook recht had op vakantie…

Ík hou me als oude man van bijna 58 die de mazzel heeft op het Friese platteland te wonen en die zich om de hypotheek geen zorgen hoeft te maken keurig aan ‘handen wassen’, ‘afstand houden’ en ‘vermijd de drukte’. Sterker: ik ben dankzij vijf kwartier wandelen per dag op hartslag 110-115 tien kilo lichter en dus gezonder dan toen de coronacrisis begon.

Maar ik snap heel goed dat heel veel andere Nederlanders de kapitein voortaan  maar laten lullen en hun eigen plan trekken.

Groet,

JanD

PS. Het is wéér gelukt! Cadeautje! Voor als u de volgende keer bij Jort gaat logeren.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door incidentele en maandelijkse donaties via Back me. Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)