Ondernemen & zzp

Vertrouwen in consultancysector blijft stabiel

07-08-2020 12:12

Het vertrouwen in de consultancysector blijft ondanks de vele onzekerheden op de arbeidsmarkt momenteel zeer stabiel. Er wordt op diverse fronten zelfs meer dan ooit een beroep gedaan op externe deskundigen. Dat zien we bijvoorbeeld terug bij de overheid, waar het budget voor het inschakelen van interim-management zelfs flink omhoog ging. Ook in andere branches wordt steeds vaker een beroep gedaan op een consultant.

Iedereen kan een consultant zijn

In theorie staat niemand je in de weg om jezelf consultant te noemen. De term is niet beschermd en dus kun je op elk moment besluiten om het woord consultant op je visitekaartje te zetten. In de praktijk blijkt echter dat een consultant doorgaans een hoogopgeleid persoon is met een specifieke expertise op een bepaald terrein. Bedrijven en instellingen kiezen vaak bewust voor het inschakelen van een externe deskundige. Hiervoor zijn meerdere redenen:

  • Soms heeft een bedrijf simpelweg niet de capaciteit in huis om bepaalde processen goed te kunnen laten verlopen.
  • Ook kan het bij een bedrijf aan kennis ontbreken, waardoor het wenselijk is om die kennis extra in huis te halen.
  • Focussen op de kernactiviteit is voor elke ondernemer van belang. Een consultant inhuren betekent dingen kunnen loslaten.
  • Een consultant heeft een neutrale kijk op de zaak en is vaak daardoor beter in staat om het overzicht te bewaren dan een insider.

Niet voor niets werd al eerder voorspeld dat op het gebied van consultancy de markt met enkele procenten zal blijven stijgen in de komende periode. Weliswaar hebben de economische omstandigheden deze verwachtingen enigszins getemperd, maar nog altijd zijn de verwachtingen optimistisch. Bijvoorbeeld in een stad als Rotterdam, waar enerzijds het aantal inwoners met een werkloosheidsuitkering fors is toegenomen, floreren anderzijds de bedrijven die zich in consultancy hebben gespecialiseerd. Enerzijds opmerkelijk, omdat de banen in Rotterdam en vergelijkbare steden momenteel niet echt voor het oprapen liggen. Anderzijds ook weer logisch, gezien de ontwikkelingen in de branche.

Hoe wordt je consultant?

Vaak kiezen mensen ervoor om als consultant te gaan werken nadat ze eerst meerdere banen in het reguliere arbeidsproces hebben gehad. Toch is het niet ondenkbaar om direct na het volgen van een studie als consultant aan de slag te gaan. Je kunt in dat geval gaan werken voor een bureau dat als schakel tussen jou en de opdrachtgever fungeert. Je ervaring is minder belangrijk dan je leervermogen en werkhouding.