Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Femke Halsema

10-08-2020 09:31

Gezondheid

 

Mevrouw Halsema,

De 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp ging een middagje zwemmen in natuurgebied Oeverlanden in de Nieuwe Meer.

En nu is hij dood.

Temidden van honderden andere recreanten, inclusief vele jonge kinderen, in koelen bloede vermoord.

Met een pistool.

Voor zover nu via ooggetuigen bekend: omdat hij zich bemoeide met de diefstal van een duur horloge.

Tot zover de ‘lieve stad’ van Eberhard van der Laan.

Deze moord had waarschijnlijk niet kunnen worden voorkomen als u begin juni het plan om preventief fouilleren toe te staan wél had ingediend.

U was door uw politiechef Frank Paauw, die in zijn vorige standplaats Rotterdam goede ervaringen had opgedaan met preventief fouilleren, inmiddels overtuigd geraakt van nut en noodzaak. Als de politie preventief mág fouilleren, zo was de les van Rotterdam, laten criminelen hun wapens eerder thuis. Een beetje zoals dat werkt bij alcoholcontroles en flitspalen, zeg maar.

Alleen: u ging draaien.

Ergens in Amerika (!) ging het mis tussen een toevallig zwarte seriecrimineel en een overijverige blanke politieman en opeens besloot u dat er eerst “gesprekken moeten komen tussen politie, gemeente en inwoners over etnisch profileren om daarna te besluiten of we met dit of een ander voorstel doorgaan”.

Tuurlijk.

Neem de tijd.

Het kalmeren van hysterica Sylvana Simons (die in elk politieoptreden racisme ziet) en de wegkijkers van Denk, GroenLinks, D66, PvdD en PvdA is belangrijker dan het leven van die roomblanke Bas van Wijk en al die pigmentverwende jochies in de Bijlmer die in de tussentijd het slachtoffer worden van schiet- en steekpartijen.

Neem vooral uw eigen verantwoordelijkheid als hoofd van de politie en voorzitter van de Veiligheidsregio niet.

Knuffel lekker door tot de volgende Bas van Wijk anderhalve kilo weegt, inclusief urn.

 

Dan kijken wij in de tussentijd wel naar de demonstraties op de Dam tegen excessief geweld, waar Amsterdamse raadsleden vooraan staan, u achteraan en rapper Akwasi de woedende menigte belooft de eerste met een klappertjespistool die hij tegenkomt in zijn gezicht te trappen.

Dan lezen wij de steunbetuigingen van de Georgina Verbaans en Martin Koolhovens en Stella Bergsma’s wel op Twitter.

Dan horen wij de larmoyante praatjes van politici dat je ‘in Nederland van anderen afblijft’ wel weer aan.

Of zouden die allemaal stil zitten, nu het slachtoffer geen zwarte seriecrimineel is in de Verenigde Staten, maar een roomblanke doodnormale gozer uit Badhoevedorp?

En hopen die dat de komende dagen blijkt dat die roomblanke doodnormale gozer uit Badhoevedorp iets onaardigs tegen de dader heeft gezegd? Of nog een boete wegens fout parkeren had uitstaan? Of ooit is veroordeeld voor wildplassen? Zodat Bas van Wijk de schuldige is, en de échte dader niet.

Over die dader dan nog.

De ‘lieve krant’ in de ‘lieve stad’, Het Parool, omschrijft hem op gezag van de politie als volgt: “Het zou gaan om een man met zwarte krullen en een sikje. Hij had een hoed op en een tasje om, en droeg een zwembroek”.

De krant die u altijd rode vlekken in uw nek bezorgt, “de T.”, citeert een ooggetuige en heeft het over: “een groepje mannen met licht getint uiterlijk”.

Ik denk dat we uit de combinatie ‘een tasje om’ en ‘licht getint uiterlijk’ wel kunnen concluderen dat de nog voortvluchtige moordenaar geen Jan, Piet of Kees heet.

Of ben ik dan een racist?

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Niet aan Robert laten zien, want dan doorziet hij uw strategie.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door incidentele en maandelijkse donaties via Back me. Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)