Binnenland

Enorme cocaïnewasserij ontmanteld in pittoresk en sfeervol Drenthe

11-08-2020 10:16

Misschien bent u weleens op vakantie geweest in het Drentse Nijeveen. Sterker: misschien woont u er wel. Nou, bij de waterput/-koeler zal het over niets anders gaan: in Nijeveen is de grootste cocaïnewasserij in Nederland ooit ontmanteld.

In het drugslab – R&D waar wél gewoon geld in wordt gepompt- werd cocaïne geproduceerd uit ‘dragermateriaal’. Dat is bijvoorbeeld kleding waarmee de drugs hoogstwaarschijnlijk ons land is binnengesmokkeld.

Het drugslab bevond zich op een paardenfokkerij. Het was er Klein Beirut wat betreft chemicaliën, er werden honderden liters chemicaliën aangetroffen voor de productie van cocaïne. Ook in Apeldoorn, waar eveneens een inval werd gedaan, trof de politie 120.000 kilo dragermateriaal aan.

De politie heeft 17 verdachten aangehouden, van wie ook de eigenaar van het terrein. Drie van de verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit. Dertien personen komen uit Colombia en één heeft de Turkse nationaliteit. Vermoedelijk vanwege de onopvallendheid van signalementiërs op het Drentse platteland.

De inval zou onderdeel zijn van een groter landelijk politieonderzoek.