Waren alle mensen engelen dan was er geen regering nodig. Er lopen echter te veel schurken rond; daarom moeten de mensen geregeerd worden. Er zijn niet alleen schurken. Er zijn ook velen die menen de waarheid te bezitten. Daarom is niet alleen een regering nodig maar ook een parlement en rechtbanken om te voorkomen dat de bezitters van de absolute waarheid een tirannie opleggen. In de Verenigde Staten en Europa wordt hier verschillend over gedacht. In deze bijdrage wil ik aantonen hoe iemand als Trump kan leren hoe ons te verlossen van de tirannie van de Europese Unie.
De Verenigde Staten zijn al meer dan 200 jaar er wonderwel in geslaagd te voorkomen dat schurken naar de macht grijpen, dat Links of Rechts een dictatuur vestigt en als een president te veel macht naar zich toetrekt, is er het Congres en het Hooggerechtshof om hem tot de orde te roepen. In Europa daarentegen hebben monarchieën, communisten, socialisten en fascisten de afgelopen 120 jaar lelijk huis gehouden. Miljoenen mensen zijn gestorven ten gevolge van regeringen die het beter meenden te weten, die dachten het antwoord te hebben op alle problemen of die zeker wisten dat een minderheidsgroep een wereldwijd complot smeed tegen de Europese beschaving.
Wat is de oorzaak van dit verschil? Volgens John Yoo, hoogleraar aan de Rechtenfaculteit in Berkeley in zijn boek Defender in chief: Donald Trump’s fight for presidential power, ligt de oorzaak in de Amerikaanse grondwet. Die grondwet vertraagt namelijk elke poging tot verandering. Wie een goed idee heeft, moet het eerst laten passeren in het Huis van Afgevaardigden, de Senaat, bij de president en het Hooggerechtshof. De grondleggers van die grondwet waren, als goede protestanten, nogal pessimistisch over de menselijke natuur. Het moest kost wat kost worden vermeden dat mensen die menen op alles het juiste antwoord te hebben, absolute macht zouden verkrijgen. Volgens Yoo is dat precies de reden waarom mensen van over de gehele wereld naar de VS willen komen.
Een ander belangrijk punt van de Amerikaanse grondwet is dat de uitvoerende en wetgevende macht gescheiden moeten blijven. Trump is nu precies de president die, net als zijn voorgangers Washington en Jefferson, opkomt voor de uitvoerende macht. Hij wil terecht de baas zijn over de administratie, inclusief de FBI. Hij treedt onafhankelijk van het Congres op en op die manier kan hij energiek en besluitvaardig regeren. In geval van crises en nood kan de president direct optreden. Indien de macht bij het Congres zou liggen, moeten de leden eerst bijeengeroepen worden, wat in het geval van ernstige bedreigingen rampzalig kan zijn. De president is er altijd en kan de natie beschermen. Het Congres kan de president niet dwingen om oorlog te gaan voeren en kan ook niet verhinderen dat hij de VS terugtrekt uit conflictgebieden, hoe hard de afgevaardigden in het Congres het ook willen. Het gevolg hiervan is dat Trump de enige president is sinds decennia die niet op oorlogspad trekt.
Volgens Yoo is Trump de redder van de Amerikaanse grondwet en van de democratie. Hij verhindert dat de administratie, die al jaren steeds in omvang groeide, te veel macht krijgt en buiten de controle van de politiek dreigt te komen. President Obama heeft destijds duizenden partijgenoten een vaste aanstelling gegeven in Washington. Dit maakt overduidelijk welke zegen een man als Trump zou zijn om de technocraten in Brussel op hun plaats te zetten.
De liberals hebben er alles aan gedaan om het beleid van Trump te torpederen. Wat hen niet is gelukt. Hier zien we opnieuw hoe Links de waarden ondermijnt waarop de samenleving steunt. Dit doet mij denken aan de uitspraak van Roger Scruton die, na zijn ervaring met de verwende babyboomers in Parijs die in opstand kwamen tegen de maatschappij en zelf niets te bieden hadden, het volgende zei: “Er is een alternatief voor revolutionaire verandering en dat is niet veranderen”. Scruton voegde er sarcastisch aan toe dat alleen in de Anglosphere dit idee kan opkomen.
Nu zou opgemerkt kunnen worden dat Trump te veel macht naar zich toetrekt. Als het Amerikaanse volk het daarmee niet eens is, kunnen ze hem al na vier jaar terug naar huis sturen. Volgens Yoo voert Trump campagne als een populist, maar hij regeert als een constitutionele conservatief. Hij verdedigt tradities, instituties en de grondwet. De administratie is zijn grootste vijand, want de administratie wil geen controle van de politiek. Trump wil zijn agenda voltooien.
De grondwet heeft nog een ander mechanisme om te voorkomen dat demagogen of dictators in de VS aan de macht komen, namelijk het Kiescollege. Er zijn geen directe verkiezingen van de president. Dat loopt via dit college, waarin ook weinig bevolkte staten een belangrijke stem hebben. Zonder het Kiescollege zou Hillary Clinton president van de Verenigde Staten zijn geworden. In het bovenstaande zijn voldoende argumenten te vinden om te bewijzen aan welke ramp het Amerikaanse volk ontsnapt is.
Welke lessen kunnen we hieruit trekken voor Europa? Op grond van onze geschiedenis en cultuur zullen de Europeanen nooit een Verenigde Staten van Europa aanvaarden. Ook zie ik niet dat we ooit achter een Europese Leider zullen staan. We hebben in twee wereldoorlogen gevochten opdat elk land zijn soevereiniteit en vrijheid zou behouden. Toch kunnen we veel leren van de VS om oorlogen te voorkomen en van Trump in het bijzonder, om ons te bevrijden van de tirannie van technocraten. De Europese Unie is geen door het volk gekozen regering, geen congres, maar gewoon een bureaucratie. Dat maakt het begrijpelijk waarom de EU geen grondwet heeft. De kern van het probleem is dat onduidelijk is wie voor wat verantwoordelijk is en wie kan worden aangesproken op het falen van het beleid. Bij Covid-19 bijvoorbeeld, de ergste crisis sinds de oorlog, lijkt het alsof de EU niet bestaat. De Europese beschaving staat op het spel door de massa-immigratie. Noord-Afrikaanse jongeren voeren in Europese landen een ware terreur uit en maken wijken tot een hel. Niemand durft hier een einde aan te maken.
Voor Europa ligt de oplossing in een confederatie van soevereine staten, die goed samenwerken op economisch gebied, alsook inzake het buitenlands beleid en defensie. Voor de veiligheid van de burgers en de bescherming van onze tradities, onze instellingen en onze ethiek is er echter in elk land een Trump nodig, die de bevoegdheid heeft om krachtig op te treden. Doet die leider z’n werk niet goed, dan vliegt hij bij de volgende verkiezingen de deur uit. Laat dus elk land zelf beslissen hoe de bovengenoemde, onze democratie ondermijnende problemen op te lossen. Een noodzakelijke maatregel om dit mogelijk te maken is het afschaffen van Europese rechtbanken, zodat elk land soeverein kan handelen. Zou Hongarije misschien het goede voorbeeld geven?