Politiek

CDA-leden stemden op Omtzigt maar kregen te lezen ‘dank voor stem op De Jonge’

18-08-2020 19:14

Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt. (Beeld CDA)

Het CDA en IT, net zo’n geweldige faal als CDA-leden die kunnen inschatten of ze met Hugo de Jonge of met Pieter Omtzigt de grootste partij van Nederland kunnen worden. Of toch niet…want wéér is gedoe over de stemprocedure van de leiderschapsverkiezing. Is het wel eerlijk gegaan en kozen de leden wel voor De Jonge?

Uit Trouw:

“Bij de digitale verkiezing voor een nieuwe lijsttrekker van het CDA gebeurde iets opmerkelijks. Bronnen zeggen dat de echtgenote van kandidaat Pieter Omtzigt dacht op hem te stemmen, maar via het systeem de mededeling kreeg: ‘Dank voor uw stem op Hugo de Jonge.’ Het partijbureau van het CDA bevestigt dit en laat weten dat nog vijf andere leden zich meldden met een soortgelijk verhaal.

Uit onderzoek naar deze ‘signalen’ kwam volgens het partijbureau geen technische fout naar voren. Het CDA had voor de technische ondersteuning van de verkiezingen een gespecialiseerd bureau ingehuurd. Bij de zes klagers zouden overigens ook leden zijn geweest die op De Jonge hadden willen stemmen, maar de mededeling kregen dat ze hadden gekozen voor Omtzigt.

De notaris controleerde vertrouwelijk een aantal stemformulieren en daaruit zou zijn gebleken dat deze leden wel degelijk stemden op de kandidaat die het systeem na afloop noemde.”

Goed verhaal, lekker kort ook. Wij herhalen maar even: het verschil tussen Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt was 258 stemmen. Gelukkig was de IT betrouwbaar