Politiek

Dit zijn de ontluisterende bevindingen en waarschuwingen van experts die het RIVM maar blijft negeren

19-08-2020 14:51

“Longarts Hans in ‘t Veen verdenkt ventilatiesystemen al langer als mogelijke verspreider van het virus en hoopt dat nu de laatste twijfel verdwijnt. “Dit is het missende puzzelstukje. Dit aangetoonde verband is hetzelfde als het vinden van DNA bij een misdrijf. Het bewijs is geleverd. Je moet wel heel krom redeneren als je nu nog denkt dat ventilatiesystemen geen rol spelen.”

Volgens het RIVM is er in dit verpleeghuis sprake van recirculatie van de lucht in één ruimte. “Er is via het ventilatiesysteem geen verbinding met andere kamers. Zowel de ingaande als de uitgaande lucht wordt door filters gezuiverd.”

Ventilatiedeskundige Peter Uges noemt dat onzin. “Die ruimtes zouden moeten worden geventileerd met 100 procent buitenlucht.” De filters houden het virus volgens hem niet tegen. “Het is nog beter om gewoon de ramen open te zetten.”

Na renovatie kreeg de afdeling waar het om gaat een energiezuinig ventilatiesysteem waarbij de lucht wordt gerecirculeerd in één ruimte. Zo wordt de vieze viruslucht gewoon weer teruggepompt in de kamers, zegt ventilatie-deskundige Peter Uges. “En ondertussen houdt het RIVM z’n poot stijf.”

Volgens longarts In ‘t Veen zijn er drie manieren om het virus te verspreiden en besmet te raken. “Via oppervlaktes, daarom wassen we onze handen. Via de grote druppels, daarom houden we anderhalve meter afstand. Maar dus ook via aerosolen, kleine druppels die je kunt bestrijden met goede ventilatie en voldoende buitenlucht.” Voor dat laatste is te weinig aandacht. Maar daar hoorden we het RIVM niet over, zegt In ‘t Veen. “Het is echt een blinde vlek.”

Ventilatie-deskundige Peter Uges lag er weken geleden al wakker van. “Je hoort al die mensen die overlijden, dan wordt er gediscussieerd over mondkapjes, maar er móést toch meer zijn?” Hij wist zeker dat het ook aan de ventilatiesystemen moest liggen. “Het was vreselijk dat dat niet serieus genomen werd.”

“Waarom kan het RIVM niet zeggen: ‘Sorry we hebben het verkeerd gezien’? Ze houden hun poot stijf tot ze niet verder kunnen, en dan moeten ze schoorvoetend toegeven. De regering had volgens mij nog niet eens gehoord van het woord ‘ventilatie’. Er wordt veel te weinig geluisterd naar de praktijk.”

Bovenstaande is wat een longarts en een ventilatiedeskundige op 5 augustus via Eenvandaag naar buiten brachten: een duidelijke waarschuwing aan het RIVM. Op 11 augustus bracht een onderzoeker via het staatstelevisieprogramma Op1 naar buiten dat ook hij de bewijzen heeft gezien voor coronabesmetting via het airconditioningsysteem, als gevolg van te weinig ventilatie.

Vandaag op woensdag 19 augustus blijkt inderdaad dat het RIVM de poot nog stijver dan stijf houdt. Precies zoals voorspeld weigert het RIVM ‘sorry we hebben het verkeerd gezien’ te zeggen.

We herhalen nogmaals longarts Hans in ‘t Veen: “Het bewijs is geleverd. Je moet wel heel krom redeneren als je nu nog denkt dat ventilatiesystemen geen rol spelen.”

Welterusten verpleeghuisbewoners!