Binnenland

Jongerenwatch – Vrouw uit Nijmegen voelt zich onveilig vanwege ”’jongeren”’ – schrijft open brief

19-08-2020 11:37

Zoals u weet gaan nogal wat Nederlandse vrouwen gebukt onder seksisme. U leest zelden of nooit over dit soort seksisme in kwaliteitscouranten en keurige weekbladen. (Daar leest u hoe seksistisch het is dat Jan, Klaas en Piet zomaar een deur openhouden voor een vrouw.) Nee we hebben het over het seksisme van ”’jongeren”’ die meisjes en vrouwen bijvoorbeeld nafluiten tot ze er gek van worden.

Een van de vrouwen die genoeg heeft van het apengedrag is Myrte uit Nijmegen. Ze schreef een open brief aan de burgemeester omdat het zo niet langer gaat.

Beste burgemeester Bruls, ik wil weer terug naar het lieve Nijmegen…

Wat is er met Nijmegen aan de hand? Ik heb jaren heerlijk in deze stad gewoond.Een plek waar ruimte is voor cultuur, kennis, creativiteit en waar studenten niet enkel als herrieschoppers worden gezien, maar als een waardevolle toevoeging aan de stad.

Maar de laatste tijd zie ik de sfeer veranderen. Ik lees over politieauto’s die in brand zijn gestoken, gewapende overvallen of een man die in elkaar is getrapt, en helaas ben ik zelf ook slachtoffer geworden van de toenemende criminaliteit.

Vrijdagnacht probeerde een inbreker mijn huisje binnen te dringen. Ik wist hem weg te jagen en belde meteen de politie. Ik had de man namelijk goed gezien en kon een helder signalement geven. Bij het 0800-nummer werd er echter niets mee gedaan. ‘We noteren het’. Een notitie in waarschijnlijk stapels papieren en dat was het.

Ergens konden we het misschien verwachten. We kwamen een half jaar geleden terecht in Doddendaal, in een prachtig appartement in een ongure wijk. Crossende motoren elke avond, dealers die ‘s avonds stil in de auto zitten voor je huis en niet te vergeten het continu worden nagejoeld en nagefloten door voorbijrijdende gastjes: of je nu hardloopt of boodschappen doet. Ze joelen en fluiten ook als je gewoon rustig in het gras zit.

Mijn reflex om een middelvinger op te steken, is nog nooit zo snel geweest totdat ik hierheen verhuisde. Met al die ongure types is een inbraak bijna te verwachten, zou je dus zeggen. Maar dat het te verwachten is, maakt het niet normaal. Het is niet normaal om je onveilig te voelen wanneer je als vrouw ‘s avonds buiten loopt. Niet in een stad als Nijmegen.

Het is niet normaal om je in je eerste huisje onveilig te voelen. Niet in een stad waar je je jaren hebt thuis gevoeld en je zelfs een toekomst op wil bouwen. Wat is er met Nijmegen aan de hand?

Ik snap dat het moeilijk is om hier antwoord op te geven. Structureel seksisme is een nationaal en internationaal fenomeen en misdaad is ook niet in een nacht opgelost. Maar mensen kunnen wel gehoord worden. Meisjes hoeven niet op te groeien met het idee dat seksuele intimidatie ‘er nu eenmaal bijhoort’.

Verbied sissen, al is het maar symbolisch. Breng seksuele straatintimidatie in kaart. Lanceer campagnes om mensen bewust te maken. Wanneer ik mijn mannelijke vrienden namelijk vertel hoe vaak je als vrouw wordt lastiggevallen, valt hun mond open. Ze hebben oprecht geen idee.

En als iemand politie of andere zorg nodig heeft, zorg dat zijn of haar zorgen worden gehoord en niet met een notitietje worden afgedaan. Er loopt nu een inbreker vrij rond, die makkelijk gepakt had kunnen worden met de juiste hulp. Het is er maar een, maar tegelijkertijd is het er weer een.

Ik wil weer terug naar het lieve Nijmegen. Ik denk dat dat ook kan. Maar dan moeten mensen wel bewust worden van wat er om hen heen gebeurt, en dat kunnen we simpelweg niet allemaal weten. Daarom vraag ik u om hulp om Nijmegen vriendelijker en veiliger te maken.

Vriendelijke groeten,

Myrte Nowee