Binnenland

Nepnieuwsalert – maar liefst vijftig (!) trollen verspreiden nepnieuws over corona

21-08-2020 10:26

De NPO doet tegenwoordig iets met ”’datajournalistiek”’. Het heet Pointer en het doet een serieus journalist na. Meep-meep. Op kleuterschoolwijze worden twitteraars die iets anders zeggen dan de NPO verstandig vindt, op volstrekt ontbrekende gronden ”’ontmaskerd”’. De NPO-ridders hadden laatst ene Driekus Vierkant te pakken (wie?) wegens seksisme. OEI!

Nou, er blijken nu volgens Pointer sinds het begin van de coronacrisis in Nederland maar liefst vijftig trollaccounts actief te zijn geweest die nepnieuws over corona verspreidden. OEI!

In de afgelopen vijf maanden zijn 530 berichten (OEIOEIOEIOEI, TPO) met nepnieuws over het coronavirus veelvuldig gedeeld. Daarin wordt onder meer beweerd dat het virus niet dodelijker is dan de griep, dat het in een laboratorium is gekweekt of door het 5G-netwerk is veroorzaakt. Deze nieuwsberichten en video’s zijn in 12.354 tweets aangehaald door 3901 accounts.

Bijna de helft van de bevestigde trol-accounts werd aangemaakt na de eerste coronabesmetting in Nederland. Ze zijn onder meer te herkennen aan anonieme gebruikersnamen en profielfoto’s, eenzijdig Twitter-gedrag en een klein sociaal netwerk.

De trollen trekken onder meer de ernst van de coronacrisis in twijfel, zoeken de oorzaak van het virus bij samenzweringen en verspreiden valse claims over geneesmiddelen.

Pointer heeft de clan van mafketel Willem Engel ontdekt! Knap hoor. De NPO, kost een berg, onderzoekt een beetje.