Binnenland

Wait, wut? Het gaat nu ineens weer goed met onze strijd tegen corona?

25-08-2020 08:47

Nog niet zo lang geleden keek premier Mark Rutte ons door den beeldbuis streng aan en vermaande ons. Het virus was nog lang niet kapot en dat kwam door ons. Vooral jongeren/”’jongeren”’ moesten wat beter opletten. COVID-19 was weer aan de winnende hand en nieuwe en strenge maatregelen waren misschien wel nodig. Tweede golf, duizenden doden, paniek, lockdown, vreselijk.

En dan het nieuws van vandaag:

Nu lijkt er een ommekeer gaande: alles wijst erop dat de weekcijfers van het RIVM vanmiddag een daling van het aantal positieve coronatests laten zien. “Het gaat best goed”, concluderen experts. De situatie lijkt volgens hen beheersbaar, al blijft er zorg over het najaar.

Waardoor de daling wordt veroorzaakt, is lastig te zeggen, want er worden veel maatregelen tegelijk genomen. “De combinatie van maatregelen werkt vaak, maar wat het precies is, dat weten we niet – daar kom je ook niet goed uit”, zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans. “Het is ook niet zo belangrijk om precies te weten waarom iets gebeurt, als het maar de goeie kant op gaat zonder draconische maatregelen.”

Misschien toch niet direct feesten en over bejaarden niezen, want de shocker moet nog komen. Verkoudheidsvirussen worden pas echt lekker actief in oktober en november.