Politiek

CDA-onderzoek: Echtgenote van Pieter Omtzigt stemde wel degelijk op Hugo de Jonge

26-08-2020 22:39

Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt. (Beeld CDA)

In de stemprocedure voor de nieuwe lijsttrekker van het CDA zijn geen procedurefouten of systeemfouten ontdekt. Dat betekent dat de echtgenote van Pieter Omtzigt wel degelijk op Hugo de Jonge heeft gestemd. Dat is de conclusie van het onderzoek dat het CDA-bestuur heeft laten uitvoeren. Ayfer Koç, de vrouw van Omtzigt, had eerder gemeld dat zij na het stemmen werd bedankt voor haar stem op De Jonge, terwijl zij meende op haar echtgenoot te hebben gestemd. Zo kwamen nog vijf andere meldingen binnen, ook van CDA’ers die dachten op De Jonge te hebben gestemd en werden bedankt voor hun stem op Omtzigt.

De zes verdachte stemformulieren zijn door het onderzoeksteam bekeken, met de conclusie dat de registratie van de stem juist heeft plaatsgevonden en dat de melding “Bedankt voor uw stem…” overeenkwam met de kandidaat waarop was gestemd.

Omtzigt berust – enigszins onder protest, gehele ‘draadje’ hier – in de resultaten van het onderzoek.

CDA-voorzitter Rutger Ploum in een perscommuniqué: “We gingen dit onderzoek met vertrouwen in en de uitslag van de verkiezing staat hiermee onomstotelijk vast. Er is veel werk te verzetten, onderweg naar maart 2021. En daar is al onze energie nu op gericht. We gaan samen op weg, met onze lijsttrekker Hugo de Jonge en zijn running mate Pieter Omtzigt.”

Lees ook – Tinkebell: Ik kon op Pieter Omtzigt stemmen terwijl ik te laat was met contributie en lidmaatschap