Politiek

Burgemeester Utrecht Peter den Oudsten (PvdA) gelast OM-onderzoek naar PVV’er die pleit voor harder politieoptreden

28-08-2020 18:43

De skyline van Utrecht (Pixabay)

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat na of de oproep van de Utrechtse PVV om Marokkaanse relschoppers te ‘knuppelen’ strafbaar is. Interim-burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) heeft volgens een woordvoerder ‘om een juridische toets verzocht’. Dat meldt het AD vrijdag.

Lees ook – Utrechtse agenten ontevreden over aanpak Marokkaanse relschoppers

PVV-fractiemedewerker Sjors Nagtegaal, die over een aantal onderwerpen voor de PVV het woord voert in de gemeenteraad, reageerde onlangs op de recente rellen in verschillende Utrechtse wijken. Nagtegaal riep in een interview (vanaf 7.30 minuut) op tot een ‘knuppeltactiek in plaats van een knuffeltactiek’ en vroeg zich af of de Utrechtse politie niet ‘te soft’ was geweest.

De fractie van DENK in de gemeenteraad reageerde woest op de uitspraken. Fractievoorzitter Mahmut Sungur beschuldigde de PVV’er van opruiing. DENK wilde dat Den Oudsten de kwestie aan het OM zou voorleggen, de PvdA’er ging op dat verzoek in, blijkt nu.

Nagtegaal zegt vrijdag in een reactie tegen de krant dat hij zich geen zorgen maakt over de juridische toetsing. “Ik heb geen rechten gestudeerd, maar volgens mij heb ik niets geks gezegd.” Eerder deze maand gingen Marokkaanse jongeren tot vijf keer toe de straat op om te rellen. Op de eerste avond, vrijdag 14 augustus, greep de politie aanvankelijk niet in. Om een confrontatie te vermijden lieten agenten zich niet of nauwelijks zien in Kanaleneiland-Noord. Pas laat op de avond – toen het uit de hand liep – greep de politie in door de ME in te zetten. Op de andere avonden was de politie nadrukkelijker aanwezig.

Lees ook – Politiechef: ‘Opgepakte relschoppers Utrecht vrijwel allemaal jongeren van Marokkaanse afkomst’

Lees ook – Marokkaanse gastarbeider (72) in Overvecht: Pak ouders relschoppers maar op hun uitkering

Erdal Balci – Rellen in achterstandswijken bieden een kans die Nederland moet grijpen

Roderick Veelo – Het probleem dat wordt verzwegen heet ‘Marokkaanse reljongeren’