Binnenland

Nederland kankerverwekkend? Nederlanders hebben vaker kanker dan gemiddelde EU-inwoner

28-08-2020 10:41

U kent de uitdrukkingen voorzien van de prefix ‘kanker-‘ wel. Vaak zijn het halfabete ”’jongeren”’ die nauwlettend in de gaten hoe uw kanker zich ontwikkelt en of mensen in uw omgeving kanker hebben. Ook wordt de verschrikkelijke ziekte vaak in verband gebracht met Nederland. ”’Kankertatta’s/-kaas”’, u kent het wel.

Blijken die jongeren toch een punt te hebben en is kanker iets wat den Nederlander vaak treft!

Kanker komt in Nederland vaker voor dan in de meeste andere landen van de Europese Unie. Nederland staat in de EU op de derde plek. Alleen in Ierland en Denemarken komt kanker vaker voor. (…) In Nederland komen veel darmkanker, melanoom en borstkanker voor, evenals kankersoorten waarvoor roken een belangrijke risicofactor is, zoals slokdarmkanker, blaaskanker en longkanker, aldus het IKNL. Vergeleken met die in andere Europese landen krijgen vrouwen in Nederland vaker kanker, vooral borstkanker en longkanker. Melanoom en darmkanker komen zowel bij mannen als vrouwen in Nederland vaker voor. Ook prostaatkanker bij mannen komt in Nederland vaker voor dan in de andere landen.

Maar er is ook goed nieuws! De sterfte door kanker is in Nederland weliswaar hoger dan in andere EU-landen, maar niet zo hoog als men zou mogen verwachten op basis van het aantal ziektegevallen. Dit is een pluim voor de kwaliteit van den vaderlandschen zorg.

Wat we nu nog nodig hebben, zijn meer ”’jongeren”’ die een bewustwordingscampagne starten en vaker met ”’kanker”’ schelden waarschuwen.