Politiek

Vlaamse hoogleraar immunologie: ‘Dat aerosolen geen rol spelen bij Covid-19 is systematische denkfout’

30-08-2020 20:56

Jaap van D.

“Mijn naam is Jeroen van der Hilst en ik ben werkzaam als internist-infectioloog in één van de grootste Vlaamse ziekenhuizen, het Jessa ziekenhuis, in Hasselt in Belgisch Limburg. Ons ziekenhuis zat in het epicentrum van de epidemie. (zie dit artikel)

We hebben in de eerste golf meer dan 500 patiënten opgenomen en helaas hebben we ook meer dan 100 doden te betreuren gehad. Als dienst infectieziekten hebben we de eerste opvang van de Covid-verdachte patiënten gedaan. Ik heb hier zelf een groot aantal patiënten gezien en gesproken. Uiteraard heb ik de wetenschappelijke literatuur van nabij gevolgd. Met mijn klinische ervaring in combinatie met de wetenschappelijke literatuur en de epidemiologische gegevens van de infectie, ben ik echter hoogst verbaasd over de systematische denkfout dat verspreiding via aerosolen geen, of slechts een beperkte rol zou spelen in de epidemie.

Echter, dat Covid alléén of voornamelijk door droplets heeft verspreid, zoals al geruime tijd door het RIVM wordt beweerd, kán geen verklaring zijn voor de dynamiek van de huidige epidemie. Het is evident dat een klein deel van de mensen een zogenaamde superverspreider is.

De grote verspreiding van de epidemie heeft plaatsgevonden via zogenaamde superspreading events. Er zijn hiervan inmiddels honderden, zo niet duizenden voorbeelden. Superverspreiders blijken in staat om grote groepen mensen te besmetten als de omstandigheden hiervoor optimaal zijn. Uit de talrijke voorbeelden blijkt steeds hetzelfde: een superspreading event vindt plaats binnen in een afgesloten ruimte zonder luchtverversing en bij voorkeur met luchtcirculatie (airconditioning). De afstand waarbinnen mensen geïnfecteerd raken is veel groter dan 1,5 meter. Concreet betreft het kroegen, feesttenten, en gebedsruimten.

In de buitenlucht vindt nauwelijks transmissie plaats.

Hier is inmiddels ook overtuigend wetenschappelijk bewijs voor uit China, waar men bij 1245 gevallen slechts in één geval een mogelijke transmissie in de buitenlucht hebben gevonden. Ook de grote Black Lives Matters protesten in Amsterdam, Rotterdam en Brussel hebben geen enkel gedocumenteerd geval van SARS-CoV2 transmissie opgeleverd.

Naast 1,5 meter wordt handenhygiëne gepromoot als één van de belangrijkste maatregelen. Er is door het RIVM zelfs bij herhaling gesteld dat mondkapjes het risico op transmissie kunnen vergroten om mensen met hun handen aan de mondkapjes zitten. Echter, tot op heden nog geen enkel geval tegengekomen in mijn eigen klinische praktijk dan wel in de medische literatuur van besmetting via oppervlakten.”

Aldus hoogleraar Prof. Dr. Jeroen van der Hilst op de website van Maurice de Hond. Die zal dus wel weer kapot worden gemaakt door de (Vlaamse) NPO en het (Vlaamse) RIVM en OMT alwaar men nog steeds dapper volhoudt dat koeien echt zure melk geven sinds de aanleg van de spoorlijn langs het weiland.