Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de stameloma

01-09-2020 09:31

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Mevrouw Broekers-Knol,

In de kwestie-Grapperhaus, de minister van Justitie en Veiligheid die zijn bruiloft niet wilde uitstellen, terwijl tegelijkertijd gewone burgers bij begrafenissen en crematies de gastenlijst tot het onmenselijke aantal van 25 personen moeten beperken, is uw rol een beetje onderbelicht gebleven.

Het gaat steeds over de bruidegom.

Die denkt met een donatie van 780 euro aan het Rode Kruis zijn geloofwaardigheid te hebben teruggekocht. Maar we weten, nu boa’s massaal het bonnenboekje weigeren te trekken voor burgers die Grapperhaus’ voorbeeld volgen, dat de geest uit de fles is. Boa’s waren en zijn toch al traditioneel de pispaal in dit land, maar blijkbaar zijn zij niet meer bereid die rol op zich te nemen als hun allerhoogste baas het slechte voorbeeld geeft.

Iedereen die nu in de fout gaat, hoeft alleen maar te zeggen dat zijn intenties goed waren, dat het hem spijt en dat hij een tientje aan het goede doel doneert.

Want net als een rood stoplicht gelden ook de coronamaatregelen voor iedereen.

Maar even nog over uw rol.

U voltrok het huwelijk tussen Grapperhaus en die mevrouw van Elsevier.

Waarom loog u aanvankelijk over het feit dat niet altijd de anderhalve meter-regel in acht werd genomen?

Waarom nam u zelf, bij het maken van die groepsfoto, de anderhalve meter-regel niet in acht?

Waarom weten we nog niet aan welk goed doel u 390 euro heeft gedoneerd?

Hééft u wel 390 euro gedoneerd?

Vindt u diep in uw hart dat ‘het plebs’ niet moet zeiken als Grapperhaus 780 euro betaalt namens alle deelnemers (in plaats van de 4000 euro die organisatoren van andere feestjes betalen, naast individuele boetes)?

Vindt u het terecht dat gewone burgers een strafblad krijgen als ze de coronaregels overtreden, maar een minister niet?

En tenslotte: waarom bent u niet in staat om zes dagen (!) nadat jullie daar welbewust in de fout gingen een coherent verhaal te verzinnen voor de pers.

Want ik keek even dat interviewtje met u voor de ministerraad terug en dat was weer stameloma all over again.

GezondheidGezondheid

“Hoezo zegt u dat ik daar niet afstand heb gehouden? We hebben enorm allemaal ons best gedaan en ik sta op, ik kan u verzekeren dat ik op die foto op afstand van de heer Grapperhaus sta. De foto is van onderaf genomen, ik eh… Kijk maar, als u goed kijkt heb ik een kleiner hoofd dan mevrouw, dan mevrouw Grapperhaus en ik ben ik feite groter, dus dat is een eh… Ik heb echt, iedereen heeft enorm z’n best gedaan, maar dat het misschien hier en daar niet gelukt is, dat eh… kan. Maar wij vinden, wij hebben wel als bewindspersonen een voorbeeldfunctie, en als het hier en daar niet goed is gegaan, dan spijt me dat.”

En op de vraag waarom Grapperhaus nog geloofwaardig is, antwoordde u: “Omdat er enorm hard gewerkt is, alle maatregelen zijn genomen om te zorgen dat de anderhalve meter afstand gehouden kon worden en dat huishoudens bij elkaar waren.”

Of er boetes moeten worden uitgedeeld? “Ik zeg u net dat ik vind dat we hebben een voorbeeldfunctie, we zijn alle maatregelen genomen, anderhalve meter afstand, en hui… eh… wat is het? Huisgezinnen bij elkaar, huishoudens bij elkaar en daar is hard aan gewerkt. Dat is eh… niet helemaal altijd goed gegaan. Maar dat is ook lastig.”

Klopt.

Kijk, een begrafenis of crematie kun je niet uitstellen.

Maar misschien moet je dat met een feestje dan wél doen, als je zo’n voorbeeldfunctie hebt.

Bij dat gesprek met de Marokkaanse minister over het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers, zeg maar: uw werk, lukt dat u immers ook al een maandje of tien heel goed ;-)

Maar u vindt vast zelf  dat u nog geloofwaardig bent.

En Grapperhaus vindt dat ook.

En Rutte wil het desgevraagd ook wel bevestigen.

En dan is het natuurlijk zo, in jullie bubbel.

Waarvan de voormannen vanavond op een persconferentie gaan vertellen dat jongeren voorlopig niet naar de discotheek mogen.

Groet,

JanD

PS. Gevonden! Een cadeautje dat in mijn ogen helemaal bij u past. Wacht, twéé cadeautjes!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)