Politiek

Geert Wilders (PVV): Amsterdam discrimineert Nederlanders door statushouders voor te trekken

03-09-2020 14:07

Geert Wilders in de Tweede Kamer. (Screenshot YouTube)

Het is PVV-leider Geert Wilders niet ontgaan dat Amsterdam woningen bedoeld voor kwetsbaren en mensen met medische problemen aan statushouders gaat toewijzen. Hij wil opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) en staatssecretaris Asielzaken Ankie Broekers-Knol (VVD). Wilders noemt het beleid ‘discriminatie van (kwetsbare) Nederlanders’ en wil dat er geen geld meer naar Amsterdam gaat totdat het beleid gewijzigd is.

‘Waarom houdt u deze ongegeneerde vorm van discriminatie van Nederlanders in stand?’

Wilders vindt het in Kamervragen donderdag ‘onacceptabel’ dat de gemeente Amsterdam ‘mensen met medische problemen aan hun lot over laat ten gunste van profiteurs die hier in eerste instantie niet eens hadden mogen zijn’. De PVV’er wil dat het kabinet alle subsidies, overheidsgelden en andere steun van de Rijksoverheid aan de gemeente Amsterdam per direct stopzet en intrekt ‘zolang deze discriminatie van (kwetsbare) Nederlanders niet is gestopt’.

Gemeenten krijgen elk halfjaar van de rijksoverheid een taakstelling voor de huisvesting van statushouders. De hoogte van deze taakstelling hangt af van het aantal inwoners van de gemeente en het verwachte aantal statushouders. De gemeente Amsterdam vangt al jarenlang te weinig statushouders op.

Wilders wil dat het kabinet gaat ingrijpen bij alle ‘linkse gemeentebesturen die woningen met voorrang vergeven aan statushouders ten koste van Nederlanders’. “Waarom houdt u deze ongegeneerde vorm van discriminatie van Nederlanders in stand”, vraagt hij zich af.

TPO.NL/OK